Beslægtede forfatterskaber

I ”Drengen & dæmonen” baserer Jens Østergaard sit plot på en gal mand, der stjæler en lille dreng og holder ham indespærret i et kælderrum. Men børn i fangenskab er ikke en tematik, der er forbeholdt krimigenren. I skønlitteraturen findes flere eksempler på skildringer af børn, der frihedsberøves og mishandles.

Eksempelvis blev den canadiske forfatter Emma Donoghue nomineret til The Man Booker Price for romanen ”Room” (”Rum”, 2010). I bogen fortæller den 5-årige Jack den grusomme historie, om hvordan han og hans mor overlever flere år i et lille, aflåst rum. Donoghue og Østergaard skaber deres fiktioner på baggrund af virkelige hændelser. Bl.a. kom det i 2008 frem, at den østrigske mand Josef Fritzl, havde holdt sin egen datter fanget i sin kælder og voldtaget hende. En anden kendt sag er Natascha Kampusch, som blev kidnappet som 10-årig og holdt fanget i otte år, før hun slap fri. Hun udgav i 2010 selvbiografien ”3096 Tage”(”3096 dage”, 2011) om sine oplevelser.

Jens Østergaard er ikke den eneste journalist, der har suppleret sin arbejdskarriere med at skrive krimier. Leif Davidsen er en af de bedst kendte, og han deler også Østergaards interesse for den slaviske kultur. Davidsen var i mange år korrespondent i Sovjetunionen, og i sine kriminalromaner trækker han på sin viden om russiske forhold, bl.a. i den populære trilogi ”Den russiske dame” (1988), ”Den sidste spion” (1991) og ”Den troskyldige russer” (1993).

Jussi Adler-Olsen er en anden af Danmarks helt store krimisucceser. Debuterende spændingsforfattere kan kun misunde Jussi Adler-Olsen. Han har en kæmpe læserskare i Tyskland, hvor hans politikrimiserie om afdelingen for henlagte sager og vicekriminalkommissær Carl Mørch har ligget længe på bestsellerlisterne. Det er derfor formentlig også indirekte en del af hans fortjeneste, at Jens Østergaards krimiserie om Thomas Nyland nu bliver oversat til tysk. Østergaard indrømmer, at Adler-Olsen er et af hans forbilleder, og det var ikke uden ærefrygt, at han som debutant i 2012 overtog scenen efter Jussi Adler-Olsen på Krimimessen i Horsens.

En anden forfatter, der har udgivet politikrimier, er danske Jesper Stein, der med sine Nørrebrokrimier ”Uro” og ”Bye Bye Blackbird” giver et indblik i politiets arbejde og samtidig anlægger et kritisk blik på PET.