Dagen da ...

Serien Dagen da..., der henvender sig til større børn, omfatter foreløbig fem bøger: Dagen da alting skete, Dagen da Simon blev væk, Dagen inden vinteren kom, Dagen da sommeren begyndte og Dagen da Simon strejkede. (Jespersen og Pio, 1975-79).

Også i disse bøger beskrives nødvendigheden af sammenhold og solidaritet - ikke kun inden for familien, som i Pelle Jansson-bøgerne, men blandt alle de dårligst stillede i samfundet.

Bøgerne foregår i Sverige under og lige efter 1. verdenskrig blandt fattige arbejdere i et lille samfund, der totalt domineres af godsejeren. Han ejer herregården, savværket samt møbelfabrikken, og de fattige arbejdere, hvis tilværelse er sult, kulde og rationering, er helt underlagt godsejerens forgodtbefindende.

I bøgerne følger vi børnene Simon og Helga og deres familier. Simons og Helgas situation er på mange måder vidt forskellig. Hos Helga har de trods fattigdom forsøgt at skabe hyggelige og trygge rammer omkring deres tilværelse. De holder sammen og bekymrer sig om hinanden. Samtidig er forældrene bevidste om arbejdernes elendige situation, og faderen, der arbejder på møbelfabrikken, kæmper aktivt for bedre løn- og arbejdsforhold.

Simon derimod er meget ensom. Hans mor er enke, hun er syg og svagelig og tjener til dagen og vejen ved at vaske tøj for de rige folk. Simon, der for det meste er overladt til sig selv, slår tiden ihjel bl.a. ved at læse bøger. Simon og Helga har et fint venskab, hvor de gensidigt støtter og hjælper hinanden.

Handlingen i de enkelte bøger er bygget op omkring én eller flere spændende episoder, hvor de mest centrale handler om godsejerens direkte overgreb mod arbejderne og deres familier.

I Dagen inden vinteren kom bliver Helgas far fyret, fordi han holder "røde" taler for kammeraterne, og hele familien bliver midt i den koldeste vinter brutalt smidt ud af deres lejlighed, som godsejeren ejer. I Dagen da sommeren begyndte bliver Helgas far under et møde helt uberettiget arresteret for overfald på godsejerens inspektør. I begge episoder kommer Hans Petersons budskab om nødvendigheden af indbyrdes solidaritet klart frem, idet problemerne løses ved, at man står sammen og hjælper hinanden - såvel børn som voksne.

Selv om bøgerne er en realistisk skildring af livsvilkårene for de allerdårligst stillede i samfundet, virker de ikke grå og udvejsløse, men indeholder humor, varme og medfølelse samt en stærk og optimistisk tro på det gode i mennesket. Årsagen til, at Hans Peterson anvender en sådan mild og venlig form for socialrealisme, forklarer han selv således:
"I børnebogen må man vise, at livet er værd at leve. Skriver man for realistisk kommer det måske frem, at livet ikke er værd at leve. Børn har så uendelig lidt at sætte imod det, som fortælles dem."

Serien, der er illustreret med stemningsfulde sort/hvide billeder af Tord Nygren, er særdeles velegnet til oplæsning - en god måde at fortælle historie på; vel at mærke ganske almindelige menneskers historie.