Beslægtede forfatterskaber

Da Torsten Pettersson i 2008 sendte sit første krimimanuskript ind til en krimikonkurrence, gjorde han det anonymt. Han kunne derefter have valgt at fastholde anonymiteten, som flere af hans nordiske krimikolleger har gjort det, bl.a. A.J. Kazinsky (Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich), Arne Dahl (Jan Arnald), Liv Mørk (Morten Søndergaard og Merete Pryds Helle), Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril), men Pettersson udgiver sine krimier under samme borgerlige navn som sine digte.

Tematisk beskæftiger ”Giv mig dine øjne” sig bl.a. med trafficking – og handel med kvinder, der udnyttes til prostitution er et emne, som de seneste årtier jævnligt er blevet anvendt i kriminallitteratur. Det danske forfatterpar Hammer & Hammer udgav i 2012 krimien ”Pigen i satans mose” om politimanden Konrad Simonsen, der skal opklare mordet på en ung, nigeriansk pige, som viser være nøglen til en verden af vold og kvindehandel. I 2008 udgav den svenske debattør og forfatter Katarina Wennstam krimien ”Smuds” om den succesfulde advokat Jonas Wahl, der lever en fordækt tilværelse med dagligt forbrug af porno og prostituerede.

Den danske krimiforfatter Susanne Staun skrev i 2005 romanen ”Skadestuen”, der foregår i Tjekkiet, som kvinden Katarina tager til for at arbejde som engelsklærer. Tror hun, for i stedet bliver hun tvunget til prostitution på bordellet ’Skadestuen’. Den svenske pseudonymforfatter Arne Dahl berørte i øvrigt emnet i krimien ”Europa Blues” fra 2002.

Stilmæssigt kendetegnes Torsten Pettersons krimiforfatterskab især ved den psykologiske indsigt, og det samme er tilfældet ved f.eks. svenske Johan Theorin, der i krimien ”Sankt Psyko” (2012) undersøger et plaget menneskesind, som det kommer til udtryk hos pædagogen Jan Hauger. Med skjult dagsorden søger han og får et vikariat i en børnehave tilknyttet en retspsykiatrisk sikringsafdeling. Tonen i denne bog er ligesom i Petterssons ”Giv mig dine øjne” både intens og psykologisk troværdig.