I enhjørningens fantastiske verden

Romanserien: Ildbringerens fødsel - Ildvogternes land - Søn af sommerstjerner

Denne romanserie er nok den der imponerer mest hvad angår beskrivelsen af det pragtfulde enhjørningeunivers, hvis historie, samfundsstruktur, kultur og mytologi kommer til at stå lyslevende og troværdigt for læseren. Og enhjørningene i denne historie er noget anderledes end de jomfruelige dyr, vi kender til fra vores myter og sagn. De er vilde og barske ¿ og temmelig fordomsfulde. Den er en slags rammehistorie, der langsomt løfter sløret for fortællerens identitet.

Enhjørningene har i 400 år levet i landflygtighed, efter de onde ørme fordrev dem fra De Hellige Bjerge. Hvert år vender de unge tilbage på en pilgrimsrejse for at døbe sig i Månespejlet, den hellige dam. I en af deres hellige sange fortælles om profeten Ildbringeren, der skal bringe hjorden hjem til De Hellige Bjerge.

Seriens 1.bog handler om kronprinsen Aljan, der er noget af en oprører i enhjørningesamfundet og har mange sammenstød med sin far, den strenge og dystre hersker prins Korr. Derudover hører vi også meget om Aljans skulderkammerater Dagg og kvindekrigeren Tek. Efterhånden går det op for både læseren og Aljan, at det er ham, der er født til at være den bebudede Ildbringer.

2.del bringer ham langt hjemmefra bl.a. som fange hos de 2-benede som kender Ildens hemmelighed. Sideløbende hermed følger vi livet hjemme hos hjorden, hvor Tek, der nu er hans mage, gennemgår en hård tid. Hun repræsenterer tilsyneladende en trussel mod prins Korr og jages på flugt af Aljans far, der ikke vil anerkende sønnens plads. Tek føder sine og Aljans føl langt fra hjorden.

Efterhånden afsløres også, at der hersker megen mystik omkring både Aljans og Teks familieforhold, og en lang grufuld periode, tror Aljan, han har giftet sig med sin søster. Da Aljan som hersker i 3.bind vender tilbage er det dels med ildens hemmelighed og dels med budskabet om fred og en viden om sin egen religiøse betydning. Enhjørningesamfundet har indtil da været præget af fordomme og had til andre samfund af griffer, gedlinge og de vilde enhjørninge, Sletteboerne. Han slutter fred med dem, men sættes på endnu en hård prøve af verdens skabergudinde Alma, hvor hele verden skal tørne sammen med ørmene og for evigt udradere dem. Endelig når enhjørningene igen De Hellige Bjerge og alle brikker falder på plads. I kampen mellem det Gode og det Onde, som hele serien handler om, får det Gode og ædle overtaget.