Beslægtede forfatterskaber

I et interview med den engelske avis The Guardian fortæller Tom Rachman om ti gode romaner, der ligesom hans egen omhandler journalistfaget. Her fremhæver han blandt andet ”Towards the End of the Morning” (1967) af Michael Frayn – en antologi, der viser hvordan journalistfaget har ændret sig gennem tiden med udgangspunkt i miljøet omkring Fleet Street i London, ”All The President’s Men” (1947) af Carl Bernstein og Bob Woodward – historien om de to unge journalister der afslørede Watergate-skandalen, der førte til Nixons fratrædelse og ”Scoop” (1938) af Evelyn Waugh – en humoristisk fortælling om en ung skribent der ved en fejl bliver sendt til Afrika som krigskorrespondent i 1930’erne.

Af danske værker, der lig ”De ufuldkomne” giver et indblik i journalisterhvervet, kan nævnes Louise Bokkenheusers ”Hvad der ikke slår dig ihjel” (2010) – en reportagebog om hendes eget liv og livet i Irak, hvor hun har været udsendt som krigskorrespondent. Ligesom i Rachmans roman er det også her hovedpersonens personlige rejse, i dette tilfælde forfatteren selv, der udgør historiens kerne, mens journalistfaget er den omgivende ramme for fortællingen.

Skal man nævne et dansk fiktionsværk, hvor de bristede illusioner kommer til udtryk, som de gør det i ”De ufuldkomne”, kommer man ikke uden om Tom Kristensens ”Hærværk” (1998) – der handler om anmelderen Ole Jastraus selvdestruktive deroute. Også i dette værk får man et indblik i flere af de forskellige roller, og dertilhørende selvforståelse, de ansatte på en avis har. Tom Kristensen har ligesom Tom Rachman arbejdet inden for journalistfaget.