Børnebøgerne

Det er helt symptomatisk for fletværket af fortællinger “Hundehoved”, at de må brede sig ud over sine grænser. Morten Ramslands arbejde med romanens børneuniverser har affødt flere børnebøger, der med syrede illustrationer giver groteske spark til de voksnes verden.

25631242

I børnebogsformen kommer det fantastiske virkelig til sin ret. I “Da Bernard skød hul i himlen”, illustreret af Rasmus Juul (2004), skyder Bernard vitterligt hul i himlen. Og den ellers så modige Børge B bliver gennemsigtig, fordi forældrene ikke vil indse, at der faktisk er et uhyre i toilettet i “Da Børge B blev gennemsigtig”, illustreret af Lise Arildskov Rasmussen (2004).

Ramsland sender en hilsen til den forbitrede Flapøre fra “Hundehoved” i “Pedes uhyrer”, illustreret af Jarl Egeberg (2005). Her er det Pede, i stedet for Flapøre, der tegner uhyrer under køkkenvasken, fordi mor og far skændes. Uhyrerne bryder løs, og det kan få selv den mest arrige voksne til at holde mund.

I “Onkel Pedro kommer hjem”, illustreret af Rasmus Juul (2005), blærer Sune sig lidt for meget med sin seje onkel og i “Havmanden”, illustreret af Morten Nobel (2006), tager Tobias på en seriøst spændende fisketur. De to seneste bøger peger frem mod råheden i Ramslands 2010-roman “Sumobrødre”. I “Tarvelige Tom”, illustreret af Kamilla Christiansen (2006), siger lillesøster endelig fra overfor storebror, mens mobbeofret Malte forvandles til en mus i “Malte mus”, illustreret af Mette-Kirstine Bak (2008).