Fortids synder

Citat
”Bible John lukkede kufferten, placerede papkasserne nøjagtig, som de stod før og forlod loftet. Det nagede ham, at John Rebus åndede ham i nakken.”
”Fortids synder”, s. 173.

Ian Rankins ”Black & Blue” fra 1997 (”Fortids synder”, 2000) er den første af John Rebus-bøgerne, som Rankin selv var fuldt ud tilfreds med. Den blev også hans gennembrudsroman, da den indbragte ham adskillige internationale litteraturpriser. Historien er inspireret af den endnu uopklarede sag om virkelighedens Bible John – en seriemorder der brutalt myrdede tre kvinder i Skotland i slutningen af 1960’erne.

I ”Fortids synder” filtres mange enkeltsager og mordopklaringer, både gamle og nye, ind i hinanden. En ny seriemorder, kaldet Johnny Bible, voldtager og myrder den ene kvinde efter den anden. Han efterlader sig kun få spor og imiterer forgængeren John Bible. John Rebus interesserer sig for begge sager og deres paralleller. Nysgerrighed får ham til at følge i ofrenes fodspor, og pludselig er han selv under mistanke og anklaget for at være opkomlingen. Men hans problemer stopper ikke der. Den ældre morder Bible John er vendt tilbage til Skotland fra sit eksil i Amerika for at sætte en stopper for sin efteraber, og også Rebus er kommet i hans søgelys. Morderen ønsker ikke, at politiet skal finde frem til Johnny Bible, før han selv gør.

22933779

Undervejs viser det sig, at mordsagerne og flere andre efterforskninger inden for bl.a. narkotika alle har en tilknytning til byen Aberdeen og den skotske olieindustri. Miljøaktivisme, forurening af havene, bestikkelse af politimænd og forældres svigt er alle brikker i et større puslespil.

Også alkoholisme har en central plads i romanen og dens personkarakteristik. Rebus indtager flittigt og dagligt både øl og whisky, og selvom han ikke er meget for at indrømme sin afhængighed, bliver det uundgåeligt, da hans tidligere kollega og ven Jack Morton beordres til at døgnovervåge Rebus. Morton er AA’er og holder sig udelukkende til juice, når Rebus slæber ham med på pub. De to arbejdede sammen i sagen om blodbrødrene, og det er ikke kun Morton, der går igen fra den første bog i Rankins serie. Også Rebus ekskæreste Gill Templer, der nu er blevet hans overordnede, skylder Rebus et par tjenester – eller er det omvendt?