Videre læsning

Læseheste, der er vilde med Celia Rees’ fortællinger, kan låne lignende bøger. Indenfor hekseforfølgelser er der “Rasende Stilhed” af Sherryl Jordan, hvor 16-årige Marnie må gifte sig med herremandens søn for at redde familien. Da han kort tid efter dør, bliver hun gjort ansvarlig af naboerne og anklaget for hekseri.

Af nordisk litteratur findes Camilla Gripes serie om pigen Eira, der fødes på en fattig gård i Sverige i 1600-tallet. Hun lærer at helbrede folk ved hjælp af urtemedicin, men nogle i landsbyen mener, hun må være heks. Derudover er der Palle Petersens “Heksens Las”, - som er en historie fra Christian den fjerdes tid. Her finder en klog kone, der er stemplet som heks, et hittebarn, hun kalder Las. Da landsbyen ødelægges, flygter han med pigen Lykke for at søge arbejde hos kongen. Og endelig beskriver Hjørdis Varmers historiske roman “Onde øjne” den 10-årige Niels. Folk begynder at snakke om, at hans mor er anderledes, og en dag bliver hun anklaget for hekseri.

Af sørøverhistorier er der også en del at vælge imellem, men hvis man særligt leder efter kvindelige pirater, eksisterer der kun Rune Fleischers bog “Mary Read: Pirat på de syv have”. Den illustrerede historie handler om den virkelige Mary Reid, som levede i 1700-tallet, der var frygtløs og hurtig med sabel og revolver. Hun klædte sig i drengetøj og kæmpede ved sin elskers side, da han blev sendt til Holland. Efter han blev dræbt, forlod hun Europa og sejlede med kurs mod det amerikanske kontinent. Skibet blev overtaget af pirater, og hun sluttede sig til dem.

Ellers er litteraturens pirater næsten altid skurke, skrevet for en lidt yngre målgruppe som Kenneth Oppels “Himmelkatten” og Bent Lunds fantasifulde serie om Kaptajn Blods skat.

Indenfor spændings- og krimigenren er Sally Altschulers serie om fire teenagere fra øgruppen Zone 5 et godt bud på en historie, hvor unge mennesker bliver involveret i et omfattende mysterium. I dette tilfælde handler det om et forbudt og stjålet forskningsprojekt. Dramahungrende læsere kan også kaste sig over Jon Brændsgaard Tofts “Den knaldrøde zone”, hvor jorden trues af rumvæsner, og et par unge hoveder må tage affære. Ligesom i bøgerne af Celia Rees er hovedpersonerne teenagere, der i en blanding af mod og nysgerrighed kommer ud der, hvor de næsten ikke kan bunde.

Hvis temaet om at rejse tilbage i tiden, som sker for Agnes i Celia Rees’ serie om Mary, interesserer, kan man dykke ned i Gerd Rindels ungdomsroman “Den sidste valmue”. Her rejser den 12-årige Karin tilbage til år 1574, hvor hun oplever livet i sin hjemby for mere end 400 år siden. En anden fortælling om en skæbnesvanger tidsrejse er Sherryl Jordans “Rocco”, hvor drengen Rocco havner i en anden tid på et ukendt sted. Han skal lære at leve hos en stamme, der lever primitivt, og samtidig er hans beslutninger altafgørende for, hvordan fremtiden vil forme sig.