Forbandede yngel

Citat
”I lang tid er der helt stille. Min mor taler ikke til far, og han taler ikke til nogen af os (…) Vi smiler sødt til mor, og hun smiler kærligt til os, men hun kommer alligevel til at græde.”
”Forbandede yngel”, s. 179.

Med romanen ”Forbandede yngel” (2013) slog Anne-Cathrine Riebnitzsky for alvor sit navn fast hos de danske læsere. Romanen er et familiedrama, der tematiserer børns vilkår og rettigheder. Lisa, som er romanens fortæller og hovedperson, arbejder for det danske militær i Afghanistan. Da hendes søster Marie bliver indlagt efter et selvmordsforsøg, bliver Lisa hjemsendt. I flyvemaskinen til Danmark sidder hun ved siden af lægen Andreas, som hun er forelsket i. I brudstykker fortæller hun ham historien om sin barndom. Passagerne, der er henvendt til Andreas i du-form, er flettet ind i Lisas oplevelser efter hjemkomsten, hvor hun bl.a. taler med en psykolog om sine traumer.

54222963

Lisa er vokset op i en søskendeflok på fire. Storebroren Ivan er også soldat, mens lillebror Peter sidder i kørestol efter en faldskærmsulykke. De fire søskende har meget forskellige interesser, temperament og talenter. Maries selvmordsforsøg bringer dem sammen og tvinger Lisa til at reflektere over deres fælles fortid.

Deres far var en hårdtarbejdende landmand. Han lod sine frustrationer gå ud over børnene ved at slå dem. Forældrene skændtes, især pga. den dårlige økonomi, og børnene sympatiserede med og forsvarede deres mor, når faren beskyldte hende for at være skør. Først sent går tingenes rette sammenhæng op for Lisa, der har fungeret som reservemor i familien. Det giver en form for forløsning. Opvækst i fattigdom med vold og usikkerhed får konsekvenser for børns voksne liv, og børn, der bliver for tidligt voksne, fordi deres forældre ikke magter deres ansvar, er romanens centrale problematik. 

Historien er skrevet i et beskrivende, sansemættet og opløftende sprog, ligesom den sideløbende fortælling om Lisas forelskelse og de fire søskendes sammenhold står i kontrast til den barske barndom. Militærets disciplin er for Ivan og Lisa en befriende modsætning til det kaos, de er vant til hjemmefra.

Riebnitszkys egen opvækst har mange fællestræk med Lisas, og hun arbejdede på bogen i over 20 år. Da den udkom i 2013, vandt den Politikens romankonkurrence og De Gyldne Laurbær.