Karmaboy – kometen og den onde numsekløe

Citat
”Det var bestemt ikke et ønskescenarium for en superhelt at stå dér med en bøtte creme mod analkløe, men hvad gjorde man ikke for at skabe god karma i Skovlunde, tænkte han på vej op ad nedløbsrøret mod sit værelse. Først lidt aftensmad og så Mission Numsecreme.”
”Karmaboy – kometen og den onde numsekløe”, s. 67.

Den første fiktionsbog af Jacob Riising udkom i 2015. Den har titlen ”Karmaboy – kometen og den onde numsekløe”. Bogen handler om den lille, rødhårede dreng Niller og hans storspisende ven kaldet Tykke. Hovedpersonen bor ovenpå sin fars slagterbutik på Skovlunde Bytorv – det bedste sted at bo i hele universet, ifølge Niller. Der sker dog ikke meget på bytorvet, før den dag hvor det kommer frem, at en komet på størrelse med en hjørnesofa er på vej mod jorden, nærmere bestemt Skovlunde. Når den rammer planeten, vil den ganske vist være skrumpet til en komet så stor som en fiskefrikadelle, men det vil være nok til at udslette Skovlunde Bytorv.
Det skræmmende scenarium får Niller til at forvandle sig til superhelten Karmaboy. Else i bytorvets helsebutik har forklaret, at alt det, du sender ud i universet, kommer tilbage til dig, og Niller er ganske vist ikke særlig stærk, klog eller hurtig til at løbe, men han er en god kammerat, der gerne hjælper andre. Og mange vil gerne have hjælp af superhelten Karmaboy – men til alt muligt andet end det, der angår kometen.
Der er en del lavkomik og numsehumor i bogen, hvor prutter, lort og numser til stadighed har det med at dukke op.

51722345

Det er i det hele taget en sjov fortælling, som dog også indeholder flere mere alvorlige pointer om, at man skal kæmpe for det, man holder af, og at det er vigtigt at være en god ven og gøre noget godt for andre.
Et andet sigte med bogen er at give nutidens børn lyst til at læse ved på en ironisk måde at tage udgangspunkt i de medier, de fleste børn færdes hjemmevant i. Bogen starter således med en ironisk installationsguide og en forklaring af f.eks. kapitler: ”Det er en form for pause eller opdeling af historien – lidt ligesom en bane i et computerspil” (s. 9). Muntre fodnoter bruges undervejs i historien ligeledes til at forklare sproglige vendinger. Et andet væsentligt træk ved bogen er, at historiens fortæller flere gange overskrider fiktionens ramme og peger på sig selv som fortælling: ”I dette kapital sker (der) stort set ikke andet end at Niller, også kendt som Karmaboy, børster tænder og samler pizzabakker. Så hvis du skal snyde lidt, kan du sagtens springe det over.” (s. 51).
”Karmaboy” er illustreret med sort-hvide tegninger af Claus Bigum.