Beslægtede forfatterskaber

På trods af store forskelle forfatterne imellem er det oplagt at kæde Jonas Rolsted sammen med andre skribenter fra samme generation, som også beskæftiger sig med motiver og tematikker som naturen, det selvbiografiske, sproget og kroppen. Det kunne f.eks. være Asta Olivia Nordenhof, Morten Chemnitz og Olga Ravn.  

Med sine tekstafsnit i debutbogen ”Flex Death” om et udkørende voksenteams pleje af nogle af samfundets svageste kan man ligeledes sammenligne Rolsted med andre forfattere, som i deres bøger skildrer en dansk underklasse. Det kunne f.eks. være den danske forfatter Kristian Bang Foss. I Rolsteds bog er det en pointe, at de ansatte, der beskrives, ofte er lige så alkoholiserede og ressourcesvage som de borgere, de besøger. Som det hedder i en artikel i Information: ”I lighed med Bang Foss beskriver også Jonas Rolsted samfundets bund gennem jobbet som handicaphjælper. I et af afsnittene i hans debutbog ”Flex Death” (…) er scenen sat i Brønshøj, hvor plejerne i et ”voksenteam” fremstår lige så ødelagde som dem, der kræver pleje.” (Rasmus Bo Sørensen og Kristian Villesen: Klassesamfundet lever i kunsten. Information, 2012-10-29).

Jonas Rolsted nævner selv den danske digter Inger Christensen og store modernistiske forfattere som James Joyce som inspirationskilder.

Især de tekststykker i ”Flex Death”, hvor der inden for et fast kompositionsprincip udfolder sig temaer vedrørende naturen, sproget og vores erkendelsen af verden, leder tankerne hen på Inger Christensen, og . formsproget i Rolsteds anden udgivelse, Abandon. Green Language”, synes ligeledes at være inspireret af forfatteren til værker som ”det”, ”Alfabet” og ”Sommerfugledalen”.

Jonas RolstedForfatteren fremhæver ligeledes selv folkeviser og andre dele af den mundtlige fortælletradition som det, han især føler sig beslægtet med: ”Jonas Rolsted ser sig mest som en skjald eller rapsode, der taler i landsbyens midte. Om dette og hint.” (Lise Garsdal: Jonas Rolsted: Kunsten er ikke en fortælling. Politiken, 2013-06-29). I ”Organe Remain” er det religiøse tekster, som har inspireret forfatteren:De legender her er bare virkelig vilde, intense, mærkværdige og mangetydige. Ligesom malere er blevet ved med at male nedtagelsesbilleder og pietà-billeder op igennem modernismen, tror jeg også, at forfattere vil blive ved med at undersøge Kristus-legender. Der er en meget stor kraft i de billeder, forklarer Rolsted: ”Jeg har i mange år været optaget af folkeviser – ikke mindst trylleviser. Jeg kan godt lide, at ting bliver gentaget igen og igen indtil de langsomt begynder at ændre sig. Faktisk synes jeg, at Bibelen og Koranen, når de er bedst, fungerer som en form for tryllevise.” (Anne Sophie Bogetoft Mortensen: Forfatter Jonas Rolsted: ”Poesi kan sende rødder ned i lag i hjernen, som er ældre end bevidstheden” (Politiken 2018-11-08).