Beslægtede forfatterskaber

”I tider med aftagende lys” er blevet sammenlignet med den store tyske forfatter Thomas Manns (1875-1955) romanklassiker ”Huset Buddenbrook: en lübeckerslægts historie” fra 1901 (dansk 1903). ”Huset Buddenbrook” er en af de mest læste tyske romaner og handler om en tysk købmandsfamilies nedtur gennem fire generationer. På den måde er den, ligesom ”I tider med aftagende lys”, både en slægtsroman og en beskrivelse af Tysklands historie. De to romaner beskriver begge en families fald og opløsning. I Manns roman er nedturen primært økonomisk, mens den i Ruges roman er mere kulturel og politisk.

En forfatter, der ligesom Eugen Ruge har behandlet historien om DDR og dens folk, er den østtyske forfatter Christa Wolf (1929-2011). Hendes erindringsroman ”Englenes by. Eller: The overcoat of Dr. Freud” fra 2011 tager sit udgangspunkt i Los Angeles, hvor Christa Wolf efter Murens fald tilbringer nogle måneder i selvvalgt eksil på et internationalt forskningscenter. I Los Angeles prøver hun at opspore en person, der emigrerede til USA fra Nazi-Tyskland samtidig med, at hun forsøger at frigøre sig fra en stram preussisk opdragelse, hvor pligt, skyld og dårlig samvittighed er afgørende elementer.

Af danske forfattere, der har beskrevet livet i DDR, er et aktuelt eksempel Peter Asmussen, der ligesom Eugen Ruge er både forfatter, dramatiker og filmmanuskriptforfatter. Peter Asmussen udgav i 2012 romanen ”Det Der eR”, som handler om den østtyske Renate, der lever i DDR med en mand og to mand og samtidig skriver sammen med en mand i Danmark. Romanen består af brevene, hvori Renate fortæller om, hvordan det er at leve i det lukkede Østberlin.