Isabella Smith

cand. mag. Helle Bertram. 2004.
Main image
Smith, Isabella
Foto: POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter og journalist. Har skrevet noveller, artikler og fagprosa. Isabella Smith er kendt for romanen En flirt mellem venner og sine livsstilsbøger med centrum i hendes sydsjællandske handelsvirksomhed.

 

27315429

Blå bog

  • Født: 1958.
  • Uddannelse: Danskstudier ved Københavns Universitet.
  • Debut: En flirt mellem venner, roman, 1997.
  • Hjemmeside: www.isabellasmith.com
  • Forlag: Gyldendal.
Artikel type
voksne

Baggrund

Isabella Smith (f. 1958) er en multikunster, når det gælder pragmatiske og smagfulde præsentationer af livet i køkkenet og haven. Hun er kendt som TV-vært fra TV-2-programserien Isabella og er forfatter til en række have- og fagbøger, chefredaktør for livsstilsmagasinet Isabellas og iværksætter af e-handelsvirksomheden www.isabellasmith.com. Gennemgående for alle aktiviteter er det, at Isabella er til stede og øser af sine erfaringer, sin livsstil og sine praktiske husråd.

Ud over interessen for mad, har Isabella Smith beskæftiget sig med bøger. Som ung læste hun dansk litteratur og sprog på Københavns Universitet og siden 80’erne har hun oversat en række bøger fra svensk og amerikansk (bla. Fay Weldon), samt skrevet ugebladsnoveller og bidrag til antologier mm. I 1997 debuterede hun for alvor med romanen En flirt mellem venner.

Mens hun læste på Københavns Universitet blev hun ansat på forlaget Lindhardt og Ringhof. I første omgang gik hun til hånde med post og oprydning, men siden begyndte hun at skrive tekster til bogflapper og bagsider, boghandlere og presse. I 1988 skrev hun en kronik i Politiken om sin generation af kvinder. Den fik Lone Kühlman, der dengang var chefredaktør på ALT for damerne, til at kalde hende ind som freelancemedarbejder ved ugebladet.

Isabella Smith var ikke fremmed for bogverdenen, da hun startede hos Lindhardt og Ringhof. Hendes far, Jokum Smith, var direktør på Gyldendal i 1950erne og dernæst administrerende direktør hos først Politiken, herefter på Aller Press. Frem til sin død i 1980 var han administrerende direktør på forlaget Forum. Isabellas mor Marianne von Südow var forlagsredaktør hos Bonniers i Stockholm, da hun traf Jokum Smith.

Isabella Smith blev mor til Oliver, da hun var 25. Da han var 2 år, blev hun skilt fra hans far og i dag er Isabella Smith gift med søn af Gert Ringhof, Lars Ringhof, der er selvstændig som litterær agent. De bor i et ældre hus ved Præstø, hvor hun bla. har indrettet sit 30 kvm store køkken, som ofte kan ses i bøger og artikler om og af have- og madkunstneren.

Romanen

Debutromanen En flirt mellem venner udkom i 1997 og ramte en åre hos det læsende publikum såvel som hos anmelderne. Bogen blev en bestseller og foranledigede bl.a. en del debat om kønsroller og kvindeidentitet og satte fokus på forfatterens eget forhold til det.

Bogens rammefortælling handler om tre kvinder på 40 år, der er på vej fra Nordjylland til en fælles venindes havefest et sted på Sjælland. Undervejs fortæller de ved fælles hjælp om veninden Mias livsforløb fra de gik i skole sammen til nu. Størstedelen af romanen er således Mias historie.

21631280

Mia er en lidt kluntet kvinde med store øjne, der lever af at male roser, mens hun går hjemme med sine 2 sønner og passer et ældre hus nord for København. Hendes mand Jesper er læge, og hvor man kan sætte en finger på stort set hele Mias måde at håndtere sig selv og sit liv på, så er manden så godt som pletfri. Hans ungdomskæreste, der er alt hvad Mia ikke er – smuk, hurtig, smart, moderne osv. – frister gang på gang Jesper ud i utroskab og illoyalitet mod Mia. Men hun er vel selv lidt ude om det? – synes forfatteren at ville sige.

Bogen - der hos Lars Bukdahl i Weekendavisen 30. april 2004 nævnes i en i øvrigt lang række 90’er-romaner som en af dem, der ikke er værd at nævne - vil formodentligt ikke blive husket for sine litterære kvaliteter så meget som for det opgør med den politisk korrekte feminisme, som den også er.

Kvindelige anmeldere i bla. Jyllands Posten, Berlingske Tidende og Politiken bruger bogen som afsæt til en diskussion om, hvorvidt kvinden – i dette tilfælde Mia – ikke bare skulle tage sig sammen og stille nogle større krav til sig selv og sin omverden. Burde hun ikke smide offerrollen, og i stedet erkende sin manglende interesse for trappevask og oprydning og se at få gang i sin egen karriere i stedet. Dvs. agere som Jesper, der er klokkeklar i sine handlinger: Jeg er en mand. Jeg har visse behov. Og dem sørger jeg for at få opfyldt.

Anmelderne synes at sympatisere med såvel synspunktet som med Isabella Smith i det hele taget. Anmeldelserne bevæger sig lynhurtigt fra bogen over på forfatteren som person, og sætter hendes livsstil og værdier op som model for nutidens kvinder.

Jette Hansen går i bogen Det bløde punkt i rette med det kvindesyn, som cementerer ægteskabet som institution på bekostning af kvindens mulighed for at realisere sig selv. Bogen sammenholdes med bla. Hanne-Vibeke Holsts Therese-trilogi, som også beskriver en kvindes udviklingshistorie. Også her er det romanen som statement i en kønsrolledebat frem for romanens litterære kvaliteter, der er i fokus.