William og Jonatan

I 2000 og 2001 har Pia Thaulov udsendt to udsøgte billedbøger.

Den dag William blev væk (2000) handler om en lille rundhovedet dreng, der forsvinder i et gigantisk hus lige før en større familiemiddag. Alle familiemedlemmerne søger ham højt og lavt, men de kan ikke finde ham. Og så sidder han faktisk allerede ved bordet og afventer de andres ankomst.

for er der noget William godt kan lide, så er det at spise .

Endnu en herlig historie - med en morsom tekst af Ole Thestrup - om de forestillinger, som børn og voksne gør sig om hinanden. De voksne kan ikke forestille sig, at barnet handler rationelt (fornuftigt) og ’går direkte til fadet’. De tror, at barnet gør sig tusinder af ufornuftige svinkeærinder. Men børn kan ha’ helt fundamentale behov, som må opfyldes på linje med de voksnes.

Bare vi store og små mennesker dog ku’ lære at forstå hinanden! Til det brug kan man ofte søge hjælp i mange gode (børne-)billedbøger - det kan anbefales...

Forsiden til Den dag William blev væk er en perle. Blafrende gardiner og nøgne kalkede vægge fører os dybt ind i billedets forsvindingspunkt, hvor det fint dækkede middagsbord står parat til at modtage de glade middagsgæster. Men der er noget skæbnetungt over vinduesfagenes lange skygger, og hele rummets hældning tyder på, at der er noget galt på færde. Og Williams lille forladte bamse ligger ensom og forladt i de dybe skygger - hvor er drengen?

Pia Thaulov har overgået sig selv igen. Her viser hun, at hun kan bruge vandfarver i alle både grove og fine nuancer.

23545829

Og så er der Jonatan (2001). Den må blive en ’ny’ klassiker i den danske billedbogs univers. Bogen handler om den femårige Rebecca, der går i børnehave med Jonatan. Og de er kærester. Han har strithår, isblå øjne og er kun:

tre år, men selv om jeg er fem, elsker jeg ham alligevel .

Kærlighed ka’ godt lade sig gøre, selv om man er et barn, og selv om der er en (ubetydelig) aldersforskel. Kærlighed kan altid lade sig gøre.

Men så er der tante Dorete, som er voksen og ikke fatter, at man kan elske i så ung en alder. Og hun fortæller opstyltet og teatralsk om kærligheden, og hvordan den føles i de voksnes verden. Dér bliver man omfavnet af arme af ild, der gør dig glødende varm fra top til tå , og for sin elskede vil man klatre op ad de højeste bjerge , og et kys kan give én vinger, så man lander på en fjern, fjern planet . Men Rebecca vil helst ikke op på en fremmed planet, for så kan hun ikke samtidig være sammen med far, mor, lillebror og Ylva, som er den bedste veninde.

Så derfor må Rebecca opgive sin kæreste, for hun elsker ham vist ikke, som man skal ifølge de voksnes definition.

Så går der et år, Rebecca kommer i skole, mens Jonatan må blive i børnehaven. For han er jo ikke gammel nok til at gå skole.

Men nu mærker Rebecca savnet, for hun ser ikke sin kæreste hver dag:

og når jeg går hjem igen, kommer der ingen Jonatan og kysser mig farvel. Så føles det, som om i morgen bliver en tom dag .

Det forklarer Rebecca den besværlige tante, som pludselig forstår, hvad kærlighed også er. Selv om man kun er seks år, kan kærligheden godt betyde meget i éns liv.

Jonatan er er charmerende og poetisk billedbog med en fin tekst af Linda Klein, der dybest set handler om at man må (og skal!) hinanden på tværs af alder. Den voksne tror at have patent på sandheden, men selv den (over-)kloge tante Dorete kan endnu lære lidt om livet.

Og igen i denne bog bliver de besværlige voksne belært af den fremragende Pia Thaulov, der ikke har glemt ’at blive som barn igen’.