Natstorm

Citat
”Jeg hørte min kone … Katrine, da hun døde. Jeg var i Stockholm, men jeg hørte det da hun druknede. Hun kaldte på mig.”
”Natstorm”, s. 114.

”Nattfåk” fra 2008 (”Natstorm”, 2009) er Johan Theorins anden roman i Ølandskvartetten. Bogen indledes med et svensk folkesagn fra 1800-tallet, der fortæller om de døde, der mødes hvert år – i de levendes verden – for at fejre jul. Med udgangspunkt i denne myte fortæller Theorin historien om Katrine og Joakim Westin, der flytter fra Stockholm til Øland sammen med deres to små børn.

27592678

De har købt en gammel gård, der er bygget af drivtømmer fra et skib, der forliste i 1800-tallet med mange sømænd om bord. De er ved at gøre gården i stand, da Katrine en dag findes druknet. Joakim bliver boende med børnene, og i tiden efter dødsfaldet, der i første omgang anses som en ulykke, begynder han at se og høre Katrine og hans døde søster alle vegne. Og han håber, som myten hævder, at Katrine kommer hjem til jul. Huset knirker, det banker, døre åbnes, børnene taler med deres mor i drømme. Er Joakim ved at blive vanvittig af sorg eller spøger det på den gamle gård? Noget tyder på det sidste, men Theorin tro, så er forbindelsen mellem fantasi og virkelighed tæt. Og læseren kan langt hen ad vejen rationalisere sig frem til, at det overnaturlige er tankespind.

”Natstorm” har et avanceret plot, der fortælles i fire sammenflettede spor. Sideløbende med Joakims sorghistorie og oplevelser med det overnaturlige følger læseren den unge politibetjent Tilda. Hun bruger fritiden på at tale med sin morfars bror Gerlof, som læseren kender fra ”Skumringstimen”. I et tredje spor raserer nogle tyveknægte øens tomme sommerhuse. Herudover er der løbende flash backs til Katrines mor, der i en bog til sin datter fortæller gårdens gådefulde historie.

De fire spor krydses og handlingen kulminerer juleaften, hvor Joakim, politiet, tyveknægtene og gårdens gengangere (hvis man tror på dem) støder sammen under dramatiske omstændigheder. Alle bihistorier- og personer bidrager indirekte til opklaringen af Katrines død. For Katrine kommer ikke hjem til jul, som Joakim i sin sorg har bildt sig ind.

Bogens titel henviser til de hårde vinterstorme, der er af og til raser på Øland. Stormene er kendt for at tage alt med sig på sin vej og bliver i fortællingen anvendt som et genkommende dramatisk billede.

”Natstorm” er med de psykologiske og overnaturlige elementer en genreoverskridende historie, der kan læses både som thriller, spøgelseshistorie og familiedrama.