Beslægtede forfatterskaber

I sit forfatterskab skriver Mikkel Thykier om et væld af forskellige andre forfattere, som han enten kender personligt, har oversat, har læst eller har ”skrevet ovenpå”. Det er bl.a. Christel Wiinblad, Claus Beck-Nielsen, Niels Frank, Villy Sørensen, William S. Burroughs, Peter Laugesen, Amalie Smith, Søren Ulrik Thomsen og Arthur Rimbaud. Eksempelvis er der i ”SUB ROSA” (2013) et afsnit, der omhandler forfatteren Christel Wiinblads ”Min lillebror” (2008). Wiinblad har også forholdt sig til Thykiers måde at skrive på, og i et interview i Information karakteriserer hun Thykiers tekster på følgende måde: ”Skriften fra denne forfatter hører til i en helt anden historie og sammenhæng. Jeg tænker selvfølgelig på forfattere som Bataille, Blanchot og på Emily Dickinson og Lars Norén, men egentlig opererer Thykiers poetisk/arkæologiske skriftmetode sig et helt andet sted hen.” (Trisse Gejl: På sporet af et litterært fantom. Information, 2010-06-01).

Asta Olivia Nordenhof er en anden dansk lyriker, der er inspireret og fascineret af Thykiers tilgang til skriften. Hendes debutbog ”Et ansigt til Emily” (2011), der er en slags fragmentarisk kammerspil med åbne prosastykker og replikudvekslinger, er af mange blevet tolket som et forsøg på at give den stumme Emily i Mikkel Thykiers ”Daglig tale” sin egen stemme. Ligesom Thykier kredser Nordenhof i sine tekster om et intimt jegs sårbarhed i kærlighedsrelationer, der fremstår som tomme, ensomme rum, og hvor modtageren glimrer ved sit fravær.

Den danske digter Morti Vizki (1963-2004) indtager en særlig position i Mikkel Thykiers bibliografi. Gang på gang dukker den danske digter, hans poesi og person op i Thykiers tekster. I ”Refleksioner i guld og bly” (2010) er den ene af de tre improvisationer, som bogen udgør, en analyse af de egyptiske træk i Morti Vizkis poesi, særligt digtsamlingerne ”Sol” (1997), ”Mange boliger” (2000) og ”Rejsebog” (2002). Titlen ”Refleksioner i guld og bly” er et citat fra et af Vizkis digte, og også i ”FANCULO CREPA” udgør læsninger af Vizkis digte en central del af værket.