Den sociale indignation

Tilsammen giver Hjørdis Varmers bøger en kaleidoskopisk skildring af den sociale udvikling i Danmark fra forrige århundrede og frem til i dag. En skildring af de fleste, almindelige danskeres fortid: arbejdere, husmænd, tjenestefolk.

20159243

Desuden den virkelighed, som den måske mest udsatte gruppe, børnene i de samme befolkningsgrupper, i samme periode gennemlevede. Gennem en meget grundig research beskriver Hjørdis Varmer indlevende og medfølende, men alligevel nøgternt og veldokumenteret, de vilkår mennesker har levet under de foregående 100 år, i byen og på landet, den slidsomme hverdag, de få glæder.

Modsætningen mellem rige og fattige anskues fra tjenestefolkenes synsvinkler som i Anna i København og Møg-Martins datter eller Karens, ( Karen på Hedegården ) når hun skal besøge Elmegården. Ydmygende og undertrykkende, men også med en kim af oprør i sig.

Hjørdis Varmer integrerer også de udveje enkeltindividet, den enkelte familie havde ud af fattigdommen og undertrykkelsen: rejsen til Amerika, det politiske og sociale fællesskab, at fastholde menneskeligheden og hjælpe de endnu mere undertrykte. Forståelsen for egen og andre ulykkelige situation.

Senest er Hjørdis Varmers sociale engagement kommet til udtryk i de to bøger om slaveriet, Flugten fra Master Flint og Det blodige oprør på St. Jan .