Purity

Citat
”Hele min personlighed omorganiserede sig for at forsvare hendes sjælefred og forsvare mig selv mod hendes bebrejdelser. Det er selvfølgelig muligt at beskrive dette som en slags kastration af mig, men faktisk var det mere som en opløsning af vores jeg’ers grænser.”
”Purity”, s. 417.

”Purity” fra 2015 (”Purity”, 2015) er endnu en stor slægtsroman fra Jonathan Franzen. Den bæres af tre primære fortællerstemmer, Purity Tyler, Andreas Wolf og Tom Aberant, og den bevæger sig frem og tilbage i tid og sted – fra Østberlin over Bolivia og til USA. Romanen er opkaldt efter Purity – også kaldet Pip, der er på jagt efter sandheden om sit ophav. Hun er vokset op med en lettere sindsforstyrret mor, som aldrig har villet fortælle Pip, hvem hendes far er, og hvor og hvornår hun er født. Da Pip kommer i kontakt med The Sunlight Project – en organisation der minder om WikiLeaks –, øjner hun muligheden for at blive klogere på sig selv.

Romanen tager fat på emner som feminisme, klimaforandringer, ulighed, frihed og ufrihed, it og online journalistik samt ikke mindst familielivet. Franzen giver – som i sine to foregående romaner – et indblik i, hvordan familiers hemmeligheder, løgne og manipulationer er ødelæggende både på individniveau og for evnen til at indgå i relationer.

51959876

I romanen skildres Pip som sårbar i mere end en forstand, fordi hun ikke kender sin oprindelse. Hun er fuld af tvivl om sig selv, og hun bliver et nyttigt redskab for manden bag The Sunlight Project, Andreas Wolf. I øvrigt er Wolf selv noget af et paradoks. Han er opvokset i DDR og er opflasket med såvel regimets som familiens totalitære styre af løgne. Nu har han viet sit liv til at afdække verdens løgne via sin organisation, men han bærer selv på en mørk hemmelighed, som han har brug for hjælp til at skjule.

I romanen bliver internettet et spejl på, hvordan moderne mennesker er distanceret fra sig selv og hinanden. Blandt andet er Wolf som besat af sin online profil, og hvordan han tager sig ud for verden. Wolf konkluderer da også, at internettet og DDR har særdeles meget tilfælles: det er totalitære regimer, som det er svært at slippe ud af.

”Purity” beskrives af det danske forlag som en ”mørk komedie”, men der er rent faktisk et lys i mørket – nemlig Pip alias Purity. I sin søgen efter sandheden kommer hun således nærmere de sande værdier i tilværelsen: en sød hund, tennis og en rar og stilfærdig matematiknørd af en kæreste. På den måde lever hun op til sit navn, der er inspireret af hovedpersonen i Charles Dickens’ roman ”Store forventninger”, idet de begge kommer på en dannelsesrejse og bliver følelsesmæssigt og moralsk klogere undervejs.