Bent Haller
Foto: Jens Kristian Vangsgaard

Bent Haller

Steffen Larsen, 2003.
Top image group
Bent Haller
Foto: Jens Kristian Vangsgaard
Main image
Haller, Bent
Privatfoto

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet bøger for voksne og unge.

Gennem sit omfattende forfatterskab for voksne har Bent Haller bakset med at forene disse to: kunstneren og proletaren (= det jævne menneske). Han selv er én af hver. Ingen har nogensinde grebet ham i at lefle for modeluner eller magthavere. Ud over at skrive bøger for børn og voksne, har Bent Haller også skrevet digte og skuespil; filmmanuskripter, letlæsnings-, heste- og billedbøger, samt en poetik for stenhuggere!

 

55107289

Blå bog

Født: 5. juni 1946 i Bangsbostrand.

Bor: i Thisted.

Uddannelse: Billedkunstner.

Debut: Katamaranen, Borgen, 1976.

Priser: Kulturministeriets børnebogspris, 1978. Nordisk skolebibliotekarforenings pris, 2000. Silas-prisen, 2005.

Seneste udgivelse: Når krigen slutter. Lindhardt og Ringhof, 2018. Roman.

Inspireret af: Den nordiske oldtid, den norrøne digtning og vikingetiden

 

Hør lydklip fra 'Lazarus'

 

Se filmen Begravelsen Filmcentralen

 

Artikel type
voksne

Baggrund

Forfatteren blev født Grundlovsdag (5. juni) i 1946 i lokaliteten Bangsbostrand, der på hans tid var adskilt fra Frederikshavn. Vel halvdelen af hans bøger tager afsæt i denne lille plet i provinsen. Bent Haller blev ikke værftsarbejder, som de fleste andre. Han er uddannet som billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi i Århus. Og så begyndte han at skrive bøger. Han hugger dog stadig i sten. Mange kender Bent Haller for debutbogen Katamaranen (1976), der - fordi den er godt skrevet - fik alle de tæsk, som i virkeligheden de andre røde og halvrøde børnebøger fra dén tid skulle have haft. Bent Haller er ikke noget politisk menneske, og al den megen postyr kom bag på ham. Ud over at skrive bøger for børn og voksne, har Bent Haller også skrevet digte og skuespil; letlæsnings-, heste- og billedbøger; og en poetik for stenhuggere, Stenen, hammeren & mejslen (1989). Hans bøger er ikke meget oversatte. Til gengæld tager han "revanche" ved at være én af de mest filmatiserede danske forfattere. Vel kun overgået af Bjarne Reuter.

Bent Haller for voksne

Gennem hele sit omfattende forfatterskab for voksne har Bent Haller bakset med at forene disse to: kunstneren og proletaren (= det jævne menneske). Han selv er én af hver. Fri og folkelig. Ingen har nogensinde grebet ham i at lefle for modeluner eller magthavere. Bestandigt strides han med sin umulige opgave. Ligesom stenhuggerne i hans - vel nok allerbedste bog - Det romanske hus (1990). Den handler - foruden om tiden og troen - om disse 1100-tals mestre, der forsøger at aflokke den vældige sten sit væsen.

Sådan en forfatter er Bent Haller. Vild, knudret og klartseende. Og ud af dette opstår glød og varme; rigtige mennesker og rigtige følelser. Blid og romantisk er han ikke, manden fra Vendsyssel. Men han har hjertet på det rette sted.