Aldrig fucke op

Citat
“Det regnede ikke mere – sommeren var her igen. Måske den sidste chance for den der skønne udendørsbrandert, sommerknaldet, potoplevelsen. Amerikanerbiler på vej ned ad Sveavägen for at køre rundt, rundt, folk med underarmen hængende ud ad nedrullede vinduer, så suedi som kun en Svensson kunne være. De her kids var på vej fra stederne i Vasastan der snart ville lukke. Mission at komme ned til Stureplan og prøve at få lidt glamourfeeling. Mahmud: på vej til friheden.”
“Aldrig fucke op”, side 254.

Jens Lapidus’ anden roman “Aldrig fucka upp” fra 2008 (“Aldrig fucke op”, 2010.) fortsætter, hvor debuten slap med et sæt nye hovedpersoner og flere af de gamle hovedpersoner som bipersoner.

Mahmud er en pumpet araber fra forstadsghettoen Alby. Han er lige kommet ud af fængslet efter at have afsonet en dom for at pushe steroider. Han er klar til at “gribe Sverige om nosserne”. Men der mange, som har godt fat i Mahmuds egne kugler. Han snød en gruppe ikke særligt velintegrerede albanere, inden han røg ind. Nu er det regnskabets time. Han bliver gennemtævet, får sat en pistol for panden, pisser i bukserne og bliver sendt i byen for at skaffe penge til at betale sin gæld. Han forråder en araber-homie til jugoerne i håb om, at de vil hjælpe ham, men opnår ikke andet end at fordoble sine problemer.

27664008

Thomas er strømer. Han bliver kaldt ud til en ejendom, hvor en gammel mand er fundet død i kælderen. Der er ret meget blod. Mandens fingerspidser er nipset af. Hans gebis mangler. Han er svær at identificere. Thomas skriver rapport. Da han ser den igen, er vigtige informationer klippet ud. Det samme gælder retsmedicinerens rapport. Hvad er den af? Thomas ved, at han bare burde lade det fare, men ender med at stikke sin næse i noget, han skulle have holdt sig langt fra. Han bliver degraderet til færdselsbetjent og sælger ud af sine i forvejen medtagede idealer med bijob for jugobossen Radovan. Han får en mægtig fjende i den brutale og højreorienterede politichef Adamson og en uventet allieret i den regelrette kollega Hägerstrøm.

Niklas er tidligere jægersoldat og hjemvendt fra Irak, hvor han har virket som lejesoldat. Han har spillet halvdelen af sine penge op i Macau, for den anden halvdel køber han sig til en lejekontrakt på Stockholms sorte boligmarked og indleder et felttog mod kvindemishandlere. Han har set sin mor blive mishandlet som barn. Niklas starter med fyren i nabolejligheden, som tæver sin kæreste. Kæresten er Mahmuds søster. Mahmud synes, at Niklas er en syg Svensson, men han har reddet hans søster. Og så har Niklas brug for cash. Det har Mahmud også.

Efterhånden som tre nye, lapiduske skæbner fletter sig sammen, lægger handlingen spor bag ud i tiden til den altoverskyggende mordgåde i moderne svensk historie, Palme-drabet. Sideløbende vokser spændingerne i underverdenen til det sundhedsskadelige.