Absolutte venner

Citat
”Og hvad sker der så, når ilden går ud? Sascha kommer tilbage. Det gør han altid. Sascha er den boomerang, du ikke kan smide væk.”
”Absolutte venner”, s. 250.

I 2003 udgav John le Carré romanen ”Absolute friends” (”Absolutte venner”, 2003), der gennemspiller den nære verdenshistorie ved at portrættere to mænds venskab. Briten Ted og tyskeren Sascha knytter et bånd i Berlin i 1969.

Sascha er regime- og kapitalismekritikeren kendt blandt byens venstreorienterede, mens Ted mere famlende afsøger, hvad miljøet kan give ham. Men han har et talent for at tilpasse sig sine omgivelser (han tvivler selv på, om han er andet end en ”lade-som-om-mand”). Den sympati, han vækker i Sascha, bliver til dyb taknemmelighed, da Ted redder hans liv under en voldelig demonstration. Derfra skilles deres veje med mellemrum, men de finder en fælles livsbane i løbet af den kolde krig. Som spioner for Storbritannien og USA indsamler de oplysninger fra den kommunistiske top i Moskva. I al hemmelighed har de væsentlig betydning for Vestens efterretningsarbejde. Efter murens fald og afspændingen mellem stormagterne forsvinder vennerne for hinanden.

24939332

Ted har ved siden af deres spionage kuldsejlet et ægteskab. Han har netop fundet en ny kæreste i München, Zara, og agerer reservefar for hendes søn, da hans gamle ven opsøger ham. Sascha er blevet tilknyttet et globalt netværk, hvis ledelse ikke er til at gennemskue, men store kapitalvirksomheder er den erklærede fjende. Det er godt nok for Sascha, der ønsker at bekæmpe undertrykkelse i enhver form, og Ted lader sig involvere.

Kapitalismehadet bliver stimuleret af, at det frie markeds bannerfører, USA, har invaderet Irak i 2003 på en løgn om masseødelæggelsesvåben. Men denne gang har Sascha ført vennen ind i en gruppe af ekstremister, der tilsyneladende ikke er bange for at slå ihjel for deres sag. Omverdenen ser vores hovedpersoner som fuldblodsterrorister, og de bliver likvideret af en koalition af sikkerhedsstyrker i Tyskland.

Sidste del af le Carrés roman dramatiserer terrorfrygten efter angrebet d. 11. september 2001. Den viser, hvordan to rodløse individer kan blive revet med og miste af syne, hvem de kæmper for. De dør på stort set samme tid, som var de en enhed, og her finder vi le Carrés hovedtema: relationen til det andet menneske varer ved. Alting forandrer sig, og Ted og Sascha slipper det meste, men ikke venskabet. Uden det, hvad havde de ellers så dygtige spioners liv været værd, synes le Carré at spørge.