Karla-trilogien

John le Carrés romaner ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” fra 1974 (”Dame konge es spion”, 1975), ”The Honourable Schoolboy” fra 1977 (”Spionen der gik sine egne veje”, 1977) og ”Smiley’s People” fra 1979 (”Til døden jer skiller”, 1980) kan læses enkeltvis, men samler sig også til én historie: George Smileys farlige jagt på en topmand i det sovjetiske efterretningsvæsen – hans dæknavn er Karla.

29238073

Karla har organiseret, at hans muldvarp i Circus går i seng med Smileys Ann og pumper hende for oplysninger. Denne muldvarp er ikke alene kollega, men også nær ven. En romanudgave af den virkelige forræder Kim Philby. Smiley må bruge al sin detektiviske snilde for at afsløre maskebæreren – og dermed sig selv som hanrej.

Dette finder sted i det første værk. I det andet går jagten ind på en Sovjet-muldvarp i folkerepublikken Kina – hans hemmelige opgave er at lægge gift for en løsning omkring kronkolonien Hong Kong. I Vietnam er USA ved at tabe krigen. Det er le Carrés mest omstændelige roman – læseren skal holde øjnene ganske stive for at følge med gennem alle lokalkoloritterne i det fjerne Østen. Men dødeligt spændende bliver det, når Smiley ”ryster træet” – dvs. lader sin egen agent røbe sig for at lokke oppositionens folk ud på åben bane.

I den tredje bog får Smiley Karla i nettet – han intimideres til at hoppe af til Vesten. Smiley konstaterer, at han og hans fjende ligner hinanden – begge dobbeltmennesker, eksperter i forstillelse og rænkespil, begge med de samme hensynsløse krigsmetoder. Hans kone Ann træder for første og eneste gang direkte ind i handlingen. Selvplageren og hanrejen Smiley, der så ofte har søgt at forny kontakten med hende – eller kærligheden – beslutter sig til endegyldigt at bryde med hende. ”Til døden jer skiller” rummer en meget barsk humor og er oplivende trods dens pessimisme over for vores freds- og sikkerhedspolitiske forestillinger og forhåbninger. I romanens sidste sætning sætter Smiley selv spørgsmålstegn ved, om han egentlig vandt.