Beslægtede forfatterskaber

Betragter man Sofi Oksanens forfatterskab som et postkolonialt anliggende, er det oplagt at sammenligne hendes arbejde med forfattere som Salman Rushdie og Chinua Achebe, som begge har skildret henholdsvis Indien og Nigerias koloniale arv og de to landes kampe for selvstændighed. Der findes et væld af postkolonial litteratur, som stilistisk og indholdsmæssigt adskiller sig voldsomt fra hinanden, men fælles for den er, at spørgsmålet om identitet og kolonial arv altid er et bærende tema. Udgangspunktet for Salman Rushdies roman "Midnatsbørn" fra 1981 er Indiens selvstændighed i 1947, hvor bogens hovedperson kommer til verden. Igennem bogen behandles den identitetskrise og politiske forvirring, den unge Indiske nation må gennemgå efter den engelske kolonimagts afgang. Ligesom Oksanen kan Rushdie fortælle et lands historie fra den koloniseredes perspektiv, hvilket bidrager til at opbygge en ny selvstændig nations selvforståelse.  

Der kan også drages paralleller mellem Sofi Oksanen og den jævnaldrende amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer. I begge tilfælde er der tale om unge nutidige forfattere, som søger sine slægters udgangspunkter i Østeuropa for at finde tilbage til traumerne fra 2. Verdenskrig og deres konsekvenser. Men mens Foer i romanen "At blive oplyst" laver en humoristisk dobbeltkontrakt ved at bruge en figur med sit eget navn, holder Sofi Oksanen sig selv i baggrunden i “Renselse”og "Stalins køer". Desuden trækker Oksanen tråde frem til nutidens problemer med kvindehandel og globalisering, mens Foer lader nutidens Østeuropa fremstå som en farverig og sjov karikatur. Fælles for begge bøger er dog behandlingen af de voldsomme begivenheder i tiden omkring 2. Verdenskrig, og begge lader de langsomt katastrofen tage form, efterhånden som handlingerne skrider frem.

Blandt danske forfattere kan Oksanen sammenlignes med Birgithe Kosovic, der ligesom Oksanen står med et slægtsmæssigt ben i både Øst- og Vesteuropa. Kosevic stammer fra det tidligere Jugoslavien og tager i romanen “Det dobbelte Land” fra 2010 fat på konsekvenserne af en omtumlet historie i det 20. århundrede. Konsekvenser, som i Jugoslaviens tilfælde resulterede i krig og folkedrab.