Gudfar

Citat
“Han fik kvalme bare ved lugten af gin. Ædruvagten kaldte de andre i Spitfire ham for. Han stod for at slæbe sine brødre ind i madrasrummet ved siden af klublokalet, når de gik i gulvet til festerne.”
“Gudfar”, s. 48.

I 2011 udgav Dy Plambeck romanen “Gudfar” der er fortællingen om Uffe, hans mor Tenna og hans guddatter Petring. Romanen er struktureret i tre afsnit, hvor det første følger Uffe i København og på motorcykeltræf i 1970’erne, det andet følger Tenna og hendes mænd i 50’erne og det tredje følger Uffe, der som voksen er flyttet hjem til Tenna samt Uffes guddatter Petring, der er autonom på Nørrebro i 00’erne. Med synsvinkel hos skiftevis Uffe og Tenna får man en hel familiehistorie oprullet gennem nutidsskildringer og tilbageblik i alle tre afsnit.

28757883

Som i sine tidligere bøger er netop familien i centrum i “Gudfar”. Denne ikke mindre dysfunktionel og aparte end de andre familier i Plambecks værk, da det viser sig, at Uffe og hans far Poul blev forladt af Tenna, da Uffe var tre måneder gammel. Poul dør undervejs af leukæmi, og som genfødt kristen kaster Uffe sin kærlighed over naboens faderløse datter Petring og gør hende til sin egen.

Alle episoderne har udgangspunkt på Nørrebro i København, og romanen fungerer som et vue over 60 års Danmarkshistorie med de indlejrede fortællinger fra Horserød, hvor Tenna er fængslet efter at have lavet mad til tyskerne under krigen, banecykling på Ordrupbanen, motorcykeltræffet 4ever2wheels med løsslupne bikere, bikerklubben Spitfire i Jægersborggade og til slut de dramatiske dage omkring nedrivningen af Ungdomshuset i marts 2007.

“Gudfar” udfordrer og udforsker forestillingen om både mænd og kvinders familiære tilhørsforhold, der i denne roman ingenlunde er givet på forhånd. Her skal man kæmpe for at få sig en familie, og på den måde adskiller “Gudfar” sig fra Plambecks tidligere bøger, hvor familien er på forhånd givet og ikke til at løsrive sig fra.

I enkle hovedsætninger afsøges temaer som ensomhed, valgfri og tvungne fællesskaber, mødet med Gud, drift over for mådehold og den søgen efter mening og kærlighed, der naturligt findes hos alle karaktererne, men som besværes af stolthed og forskruede selvbilleder.