Ørkenens skorpioner

Citat
”5. november 1940, om aftenen! Den libyske ørken nær Siouah! På vor rutinemæssige patrulje stødte vi i dag på oberst Tenton, K.A.R., løjtnant Kord fra Royal Hussars.”
”Ørkenens skorpioner 1”, s. 28.

Hugo Pratts ”Gli Scorpioni del deserto” fra 1969 (”Ørkenens skorpioner 1”, 1985) er en actiontegneserie, der foregår i det nordøstlige Afrika i 1940 under Anden Verdenskrig. Den gennemgående hovedperson er den polske løjtnant Koinsky. Han er af uransagelige årsager blevet en del af den britiske specialstyrke Ørkenens skorpioner, der hører under den irregulære hærafdeling The Long Range Desert Group. Gruppens opgave er at udføre rekognoscering bag fjendens linjer og rapportere tilbage til hovedkvarteret om eventuelle troppebevægelser. Modsat Corto Maltese er Koinsky en hård negl, der ikke er bange for at skyde først og spørge bagefter. Han er en forholdsvis humorforladt og indelukket karakter, men som serien skrider frem, lærer man alligevel at holde af hans direkte og til tider brutale facon. Serien ”Gli Scorpioni del deserto” er delt op i en række mindre episoder, hvor Koinsky bl.a. jagter en skånselsløs dobbeltagent og kommer ud på en vild skattejagt langt ude i den afrikanske ørken.

Der er flere grunde til, at Pratt har valgt denne del af verdenshistorien som emne for sin tegneserie. Briternes kamp mod italienerne i Nordafrika før tyskerne træder ind på scenen, er af mange blevet karakteriseret som den sidste romantiske krig. Soldaterne udkæmper en krig i et øde og menneskefjendsk område, hvor det i langt større grad er det enkelte menneskes særlige kvaliteter, og ikke de tekniske ressourcer som vedkommende har til rådighed, der i sidste ende er afgørende for udfaldet. På den måde får Pratt mulighed for at koncentrere sig om sine karakterers særegne personligheder, hvad enten de udfører heltemodige bedrifter eller kriminelle gerninger. Han viser dem som små aktører i et spil, hvis omfang de slet ikke kan overskue, men som de alligevel af den ene eller anden årsag er tvunget til at deltage i.

Med ”Gli Scorpioni del deserto” får Pratt desuden chancen for at vende tilbage til en meget dramatisk tid i sin ungdom, hvor han boede i Abessinien under Anden Verdenskrig. Derfor kan Pratt med sin egen førstehåndsviden give et fascinerende portræt af et stort set glemt kapitel af krigen og af de mennesker, der var med til at udkæmpe den.