Genrer og tematikker

Hugo Pratt var i sin levetid én af den moderne europæiske tegneseries ubestridte hovedskikkelser. Store tegneserieskabere som Jacques Tardi, Frank Miller og Milo Manara står alle på den ene eller den anden måde i gæld til Pratts enorme produktion.

Pratts vigtigste værker er fortællingerne om lykkeridderen Corto Maltese, der på mange måder er en enestående figur i tegneserielitteraturen. Med sin humoristiske kynisme, antiautoritære frihedstrang og romantiske personlighed er han en af de første virkeligt facetterede karakterer i tegneseriehistorien. Cortos oplevelser i tiden under og efter Første Verdenskrig blev startskuddet til en helt ny genre af sofistikerede eventyrtegneserier for voksne, hvis betydning for tegneserien som medie er på niveau med Hergés beretninger om reporteren Tintin.

Også hvad angår tegneseriens grafiske udtryksform har Pratts indflydelse været ekstremt stor. Kun ganske få kunstnere har været i stand til at opnå den samme uovertrufne beherskelse af kontrasten mellem sort og hvid, som findes i Pratts beretninger. Med sin sikre tuschstreg har han kunnet forlene sine historier med en drømmeagtig kvalitet, der perfekt har understreget den mystiske og hemmelighedsfulde atmosfære, som de udspiller sig i.

Netop nu har det aldrig været lettere at stifte bekendtskab med Hugo Pratts mangfoldige produktion, da forlaget Faraos Cigarer er ved at genudgive hans gamle værker i nye luksusudgivelser med fyldige forord og mange af Pratts smukke akvarelskitser med i købet.