Samlet introduktion til 'Persepolis'

”Persepolis” er Marjane Satrapis selvbiografi og handler om hendes barndom og ungdom i Iran, men også om hendes liv som teenager og indvandrer i Europa. Serien, der er Satrapis hovedværk, er oprindelig udgivet på fransk i fire bind i årerne 2000-2004.

I den danske udgave er disse blevet samlet i to bind: “Min iranske barndom” og ”Teheran tur-retur” , som begge udkom i 2005. Titlen ”Persepolis” refererer til det gamle Persiens hovedstad, der i dag er en ruinby. Men “Persepolis” hentyder også til en mere abstrakt forståelse af den iranske folkesjæl, og Iran som gammel kulturnation. En kulturnation, som Marjane Satrapi selv har givet sit bidrag til ved at skabe Irans første tegneserie, nemlig ”Persepolis”.

25884043

Begge bind af “Persepolis” er udformet som en række mindre afrundede fortællinger, der er kronologisk ordnet, og som Marjane Satrapi tematisk lader arbejde på flere planer. Eksempelvis huskes duften af hendes mormor med lige så stor kraft som de uhyrlige beretninger om tortur, der kommer fra Teherans fængsler. Og parallelt med at tegneseriens 13-årige Marjane er til sin første rigtige fest (iført moderigtigt punk-look), hører vi om, hvordan andre af Irans børn melder sig til krigstjeneste og en sikker død, lokket af de plastiknøgler til Paradisets port, som uddeles i skolerne.

Satrapis minimalistiske tegnestil er god til at rumme disse ekstremer, og resultatet er både barskt og bevægende, samtidig med at serien med sit skæve blik på verdens absurditeter også er skæg. ”Persepolis” er tegnet i sort og hvidt, og tegningerne er næsten halvfjerdseragtigt naivistiske i stil med for eksempel Dea Trier Mørchs linoleumssnit. Den lidt kejtede enkelhed gør tegningerne meget udtryksfulde og fungerer ikke mindst godt i forbindelse med den barnlige synsvinkel, der gør sig gældende i seriens første bind.