Venskabets kraft

Citat
“Jeg tror, jeg har forstået Milleniumpuslespillets kraft. Venner der stoler på hinanden, kan klare hvad som helst! Og selvom de er svage hver for sig, så er de stærke, når de står sammen! Akkurat som brikkerne i et puslespil! Milleniumpuslespillets kraft er venskabets kraft!” (Yugi til fjenden Shadi).
Kazuki Takahashi: “Yu-Gi-Oh!”, bind 3, side 111.

De fleste mangaserier har et særligt budskab, som de søger at formidle ud til deres læsere. I “Yu-Gi-Oh” bliver sammenholdet mellem Yugi og hans venner ofte sat på prøve, men konflikterne løses ved at huske på, at det vigtigste her i livet er at være venner. Takahashi fortæller til bladet Time: “Hvis du kombinerer ’yu’ i Yugi og ’jo’ i Jonouchi får du ordet yujo. På engelsk vil man oversætte yujo til venskab, men det er faktisk mere kraftigt end det. Hvis børn får en stærk fornemmelse af venskab mellem personerne i historien, vil jeg være glad.” (Lisa Takeuchi Cullen: “I’ve always been obsessed with games”. Interview i det amerikanske blad Time, 2001-06-04).

Venskab er seriens grundtema. Men der er ikke tale om på forhånd etablerede og statiske venskaber – snarere kredser serien om udviklingen af venskaber i krydsfeltet mellem troskab, mod og selverkendelse. Dette formuleres især af Yugi: “Når man kan lide andre, så lærer man at holde af sig selv”, “Man bliver stærk af at prøve at tabe” (bind 18) og “Selv den svageste kan blive stærk, hvis han tager ét skridt ad gangen” (bind 5).

Yugi og vennerne, og især Yugi og Jonouchi, vinder netop, fordi de holder sammen, og “Yu-Gi-Oh!” er derfor et langt dementi af fjenden Seto Kaibas udsagn om, at: “Venskab er en illusion, enhver er sig selv nærmest”, eller egypteren Shadis om, at: “Man opnår kun den sande styrke ved kun at stole på sig selv”. I “Yu-Gi-Oh!” klarer man sig bedst sammen med andre, og man er først rigtig stærk, når man er parat til at tabe.