Den sidste henrettelse

Citat
”Det er over middag, solen står ned over alle byens hustage, og der er tre timer til drengen skal halshugges på Galgebakken. Han ser op mod sollyset. ”Er jeg et skidt menneske?” spørger han.”
”Den sidste henrettelse”, s. 76.

Jesper Wung-Sungs Den sidste henrettelse (2010) er en historisk forankret lille roman om de sidste timer inden henrettelsen af den bare 15-årige Niels Nielsen, der i 1853 blev halshugget på skafottet dømt for mord og ildspåsættelse.

Til trods for det autentiske forlæg så er det ikke de nøjagtige historiske begivenheder, der interesserer forfatteren. Det er derimod blikket ind i personernes indre. Hvordan ser virkeligheden ud for den 15-årige morddømte, der sidder i et usselt arresthus i en lige så ussel forfatning? Hvad løber der gennem et menneskes tanker, de sidste timer før man opsluges af døden?

28529961

Således bliver romanen til et dyk ind i den morddømte drengs tanker og dermed også en oprulning af drengens baggrund. Det er historien om, hvordan drengen og hans fader som omvandrende daglejere kæmper for overlevelsen og for at undgå fattiggården. En forgæves kamp, for drengens far er udslidt og har en ødelagt ryg.

Beskrivelsen af den morddømte lægger med sin særlige indre synsvinkel op til et mere tvetydigt svar på spørgsmålet om skyld og straf. For drengen er skyld i nedbrændingen af en lade, men uforsætligt og i et desperat forsøg på at holde frosten stangen. Også i forhold til mordet viser skyldsspørgsmålet sig at være sværere at svare på end som så.

Wung-Sung lader også i glimt andre af personerne omkring arresthuset komme i fokus. På den måde opstår der en klar kontrast mellem de forskellige blikke på begivenhederne og netop spørgsmålet om skyld og retfærdighed.