Skyld og uskyld

I romanen ”Schilf” fra 2007, der endnu ikke er udkommet på dansk, er Zeh igen ude i det retsfilosofiske – men denne gang i en regulær krimiform. Spændingselementet er nu det dominerende: Forholdet mellem to gamle venner fra fysikstudiet på universitet udvikler sig dramatisk, da den enes søn bliver bortført og kidnapperne kræver, at han begår et mord for at få sin søn tilbage. Omfattende diskussioner om kvantefysik og spørgsmålet om, hvad man kan tillade sig i den gode sags tjeneste, ledsager denne krimi. Igen formår Zeh at spænde højtravende filosofiske diskussioner for et actionpræget plot.

“Jeg forstod først, efter at bogen (Shilf) var udkommet, at krimier har sin egen genre. At min bog har en kriminalkommissær og i kraft af sit plot er en krimi var ikke noget stort skridt for mig. Også mine tidligere romaner var på sin vis kriminalistiske. Det handlede næste altid om en forbrydelse, der blev begået, og moralske grænsetilfælde og om at genvinde ligevægten i verden gennem oplysning.” (Hoch, Jenny: Ich verstehe, dass mein Stil viele nervt. Interview i Der Spiegel, 2007-10-13).

Mellem de store romaner har Juli Zeh også haft tid til at mindre ambitiøse bøger. En af dem er “Kleines Konversationslexikon für Haushunde” fra 2005. Her beskriver Juli Zeh sig selv som forfatter set fra en hunds perspektiv. Måske mere kuriøst end egentlig vellykket.