Datteren

Citat
”Måske var han en særlig støtte for hende, fordi hun havde hans fulde velsignelse til at lave om på alting. Alt. Gøre det hele til fremtid, skabe sit eget liv. (...) men han vidste ikke helt, hvordan han skulle spørge, udtrykke sig. Derfor var han glad for, at han havde fået ideen om en splinterny flagstang med flag og vimpel som erstatning for den gamle, der havde tårnet sig op over gården gennem flere generationer.”

”Datteren”, s. 19.

”Datteren” (”Datteren”, 2019), der udkom på dansk i 2019, er sjette og sidste bind i serien om familien Neshov. Serien begyndte som en trilogi, men efter ni år fortsatte Anne B. Ragde slægtshistorien med ”Altid tilgivelse” (”Alltid tilgivelse”, 2016), ”Liebhaverne” (”Liebhaberne”, 2017) og altså ”Datteren”.

Fortællingens ramme i seriens sidste bind er stadig slægtsgården, men denne gang er hovedpersonen primært Torunn, Tors hemmelige datter. Både Tor og hans bror Margido er døde, og den tredje bror Erland bor stadig i København sammen med sin mand Krumme og deres tre børn. Torunn har overtaget slægtsgården og Margidos begravelsesforretning og forsøger at finde fodfæste og mod til at vælge både kærligheden og et stabilt liv. Hun besøger flittigt sin bedstefar Tormod, der sidder på plejehjemmet i Byneset i selskab med sine bøger om 2. Verdenskrig og nyder endelig at have fået skabt sig et hjem. Skildringen af deres forhold er rørende og vidner om Ragdes store menneskelige indsigt og forståelse for kløften mellem generationer.

Miljøbeskrivelserne i romanen er som i resten af serien præcise og detaljerede, og som læser kan man nemt se både slægtsgårdens nye, ranke flagstang og tomme svinestald for sig. Man fornemmer tydeligt den store research, der ligger bag de mange beskrivelser af både Neshov, plejehjemmet, dyrene, omgivelserne og bedemandsjobbet.

47189543

Ragdes sprog er let og ligefremt, og hun skriver dialoger, der giver romanens fortælling nerve og fremdrift. Tematisk kredser ”Datteren” som seriens foregående bind om slægten, hemmeligheder og tragedier, store som små, men denne gang får også kærligheden og forholdet mellem mor og datter en plads. Torunn har hele to bejlere, men om hun tør give sig hen til kærligheden sammen med enten præsten Frank Skår eller Kai Roger, skal ikke afsløres her.

Med ”Datteren” samles trådene i historien om Neshov-folket, der igennem seks bind er blevet kærligt og humoristisk portrætteret.