Berger og Blom-serien

Citat
”Han gik ind i stuen igen og syntes, at billedet af Molly Bloom blev klarere. Fucking Säpo. Han havde hørt lidt om de der grupper. Halveksterne elitefolk, der lige så vel kunne sættes ind imod korrupte politifolk, som mod internationale mafiosoer. Og kun blev anvendt, når der virkelig var for brug for det. Og det var der åbenbart nu. Mod Sam Berger af alle mennesker.”
”Skyggezone”, s. 140.

Med serien om Sam Berger og Molly Blom har Arne Dahl skabt et nyt krimiunivers med nye stærke karakterer. Næsten da. For forfatteren kunne åbenbart ikke dy sig. Et kendt ansigt eller to fra de forrige serier stikker ultrakort hovedet frem i løbet af de fem Berger og Blom-romaner. I 2016 udkom første bind i serien ”Utmarker” (”Skyggezone”, 2016). Siden fulgte ”Inland” i 2017 (”Indland”, 2018), ”Mittvatten” fra 2018 (”Midtvand”, 2020), ”Friheten” i 2020 (”Friheden”, 2021) og femte bind i serien, fra 2021, hedder ”Islossning” (”Tøbrud”, 2021). 

52588677

I flere interviews har Arne Dahl fortalt, at han havde brug for at forny sig og skrive om nye karakterer, nye relationer. Han havde behov for at udfordre sig selv, og derfor er efterforskerne Sam Berger og Molly Blom uforudsigelige og kantede: ”Berger og Blom er ikke så stabile, sympatiske og likeable, som Paul Hjelm f.eks. er, og det har været en stor udfordring at skrive om personer, man måske ikke rigtig synes om og ikke ved, om man kan stole på. Og det har været en udfordring at skrive om personer, der ikke har et normalt liv. Men det var netop det, jeg ville med serien.” (Rebekka Andreasen: Interview med Arne Dahl – Bogforum 2018. Vildmedkrimi.dk, 2018-10-27).

I løbet af serien tvinges både Sam Berger, der har været politimand ved Stockholm Politi, og Molly Blom, der har arbejdet for den svenske efterretningstjeneste Säpo til at tage afsked fra politiet og operere i lovens skygger.

Sam Berger har visse ligheder med forfatteren selv, selvom den fiktive efterforsker er yngre end sin forfatter. De har gået på samme skole, er vokset op det samme sted, og så er både Berger og Arne Dahl vilde med armbåndsure af høj kvalitet.

I Berger og Blom-serien har Arne Dahl lagt vægt på det psykologiske. Som forfatteren selv formulerer det: ”Jeg ville gerne tilbage til kernen i krimigenren. Jeg ville vende perspektivet fra den store verden til den indre psykologi. Hvis man arbejder med ti hovedpersoner, er der ikke meget plads til de psykologiske dimensioner, så jeg ville have en mere straight handling, hvor den store kompleksitet skulle komme af de psykologiske tråde.” (Mette Grith Sørensen: Der skulle kun have været én bog, men hovedpersonerne tog magten. Ugeavisen.dk, 2018-04-11).

Med serien er Dahl tilbage til krimigenrens rødder: Spændingen, cliffhangerne, mysteriet, overraskelserne, plottvist, som Dahl mestrer til perfektion, og spørgsmålet Whodunit?

Efterhånden som serien udvikler sig, forgrener historierne sig og plottene bliver mere komplicerede, og Arne Dahl får alligevel flettet tung research, politik og samfundsmæssige problemer ind i serien. Den russiske mafia, trafficking, korruption i politiets egne rækker, seriemordere og globale terrorister er nogle af de udfordringer, Berger og Blom kæmper imod – udover de svigt og traumer, de hver især bakser med.

I sin seneste krimi, ”Tøbrud”, zoomer Dahl ind på, hvor langt nogle mennesker er villige til at gå i jagten på evigt liv – også selvom det koster andre mennesker livet undervejs.