Beslægtede forfatterskaber

”Erik Menneskesøn”-serien i fire bind (1986-2006) er en kendt og populær serie, som er skrevet af den danske forfatter Lars-Henrik Olsen. Bøgerne handler om skoledrengen Erik, der bliver hentet til Asgård, og serien genfortæller mange af historierne fra nordisk mytologi. Erik bliver ligesom Anne i ”Ravnenes hvisken” kastet ind i kampen mellem det gode og det onde for at undgå Ragnarok, og ligesom i eventyrene er der mange prøvelser, de skal igennem, hvor de lærer deres egne styrker og svagheder at kende og at skelne venner fra fjender.

I de senere år er flere udenlandske og danske forfattere begyndt at skrive fantasy-serier, som også tager udgangspunkt i fortællinger fra nordisk mytologi. Den amerikanske forfatter Rick Riordon er kendt af mange læsere for fantasy-serien ”Percy Jackson og Olymperne”, som beskriver den unge Percy Jackson og hans oplevelser med de græske og romerske guder. Nu er han i gang med at skrive en serie inspireret af nordisk mytologi, og det første bind i serien, ”Magnus Chase og guderne fra Asgård – Kampen om sommersværdet”, udkom på dansk i 2016. Bogen handler om 16-årige Magnus Chase, der lever et vanskeligt liv på gaden efter sin mors mystiske død, men da han finder ud af, at han i virkeligheden er søn af en nordisk gud, må han finde sin fars våben for at forhindre Ragnarok.

Ligesom ”Ravnenes hvisken” beskæftiger ”Magnus Chase”-serien sig tematisk med kampen mellem det gode og det onde samt venskaber – for hvem kan Magnus egentlig stole på? Fraværet af forældre stiller desuden krav til Magnus om, at han ligesom Anne i ”Ravnenes hvisken” skal kunne forsvare sig selv i en til tider brutal verden.

Herhjemme debuterede den danske forfatter Sidsel Katrine Slej i 2013 med første bind i fantasy-trilogien ”Sanddrømmeren”. Hovedpersonen er 15-årige Fréa fra Jylland, som har synske evner, og en nat ser hun i drømme sin mor nedkæmpe en jætte. Moren afslører efterfølgende, at Fréa er en valkyrie – som kan se ind i fremtiden – og sammen flygter Fréa og moren til Asgård, hvor Fréa skal gå i skole og lære at være en valkyrie. Bøgerne handler om kampen mellem det gode og det onde, om venskaber og tapperhed. Fréa har ligesom Anne synske evner, og lige som Anne skal hun lære at acceptere og bruge disse særlige evner på en konstruktiv måde, mens hun kæmper på det godes side for at forhindre Ragnarok.