dansk litteratur

Dansk kanon

Hvad er god, og hvad er dårlig litteratur? Det spørgsmål er blevet livligt diskuteret hele vejen igennem litteraturhistorien. Og i bund og grund er det, hvad en kanon handler om: At bestemme hvilke forfattere der skriver bedst, og hvilke forfattere der er værd at huske.

Aleksa Okanovic

Dansk-serbiske Aleksa Okanovic beskæftiger sig i både sine prisbelønnede dramatiske værker og i sin romandebut ”Natterædsel” med ondskab. For hvad konstituerer det onde menneske?

De Gyldne Laurbær

På årsdagen for udgivelsen af "De bedste familier", den 1. februar 2024, blev Kim Blæsbjerg overrasket på Forlaget Gutkind af et fuldt pressekorps og formanden for foreningen for De Gyldne Laurbær, med meddelelsen om, at han er kåret til årets laureat.   

Astrid Ehrencron-Kidde

Astrid Margrethe Ehrencron-Kidde var en eventyrfortæller og romanforfatter med en melankolsk grundtone.

Det moderne gennembruds mænd og kvinder

Det moderne gennembrud var en opbrudstid, hvor gamle ideer blev forkastet og nye vandt frem. Man plejer at stadfæste periodens begyndelse med en forelæsning, som litteraturforskeren Georg Brandes holdt den 3.

Shadi Angelina Bazeghi

Shadi Angelina Bazeghi er digter og oversætter, og i begge aspekter af sit forfatterskab er hun med til at udvide rammerne for dansk litteratur. Hun er født i Iran i 1974, og hendes familie forlod Iran i 1986, mens krigen mellem Iran og Irak stod på.

Bogforums Debutantpris

Amina Elmi fik Bogforums Debutantpris 2023, som traditionen tro blev kåret i forbindelse med bogmessens oficielle åbning i Bella Center i København. 

Nordisk Råds Litteraturpris

Nordisk Råds Litteraturpris er Nordens vigtigste litterære pris, som hvert år siden 1962 har hædret et skønlitterært værk af høj litterær og kunstnerisk kvalitet skrevet på et af de nordiske sprog. 

Sabitha Söderholm

Sabitha Söderholm skriver sanseligt og poetisk om tabte kærlighedsforbindelser, kolonihistorie og duften af karryblade og natblomstrende jasmin.

Fine Gråbøl

Med en prisvindende debut, der er solgt til udgivelse i USA og England, har Fine Gråbøl i den grad markeret sig på det litterære landkort. Debuten ”Ungeenheden” er en både personlig, poetisk og kritisk skildring af unge mennesker, der lever på et bosted i psykiatrisk behandling.