Vold mod børn

Redaktionen, 2016.
Top image group
Main image

Vold mod børn er mere udbredt, end vi tror. Det er stadig et stort tabu, og de færreste kender til omfanget af vold begået mod børn i dag. I litteraturen ses en stadig stigende tematisering af det tabubelagte emne, hvor forfattere skildrer deres egen og andres opvækst i et voldeligt hjem eller i et samfund præget af kriminalitet. 

Forfatterweb kommer her med et udpluk af skønlitterære værker med temaet vold mod børn.

Romaner

Clemens Meyer

Den tyske forfatter Clemens Meyer beretter i sin gennembrudsroman ”Dengang vi drømte” (2015) om sin opvækst i Leipzig før og efter murens fald. Hovedpersonen Daniel er en del af en gruppe spejderdrenge, der i løbet af romanen bliver mere og mere kriminelle. De stavrer rundt i et voldeligt bandemiljø, hvor fraværende forældre, tæsk, hærværk og druk fører til et tæt venskab mellem drengene. En realistisk og hårdtslående roman om drengenes destruktive rejse gennem de øde gader.

Cormac McCarthy

Romanen ”Alle de smukke heste” (1993) er første bog i Cormac McCarthys Grænselands-trilogi. Her følger vi to 16-årige drenges rejse på hesteryg fra Texas til Mexico og deres møde med en voldelig verden. En rejse, hvor det naive barnesyn møder en grufuld og voldsom virkelighed. Fra de trygge rammer derhjemme til forfærdende oplevelser med revolvermænd, tortur og drab, der traumatiserer de to drenges idealistiske billede af verden. Rå vold og overgangen fra barn til voksen er typiske temaer for den amerikanske forfatter.

Carina Bergfeldt

”Fadermord” (2012) er den svenske forfatter Carina Bergfeldts debutroman om en kvindes erindringer fra sin voldelige barndom. Gennem flashbacks skildres en faders fysiske og psykiske terror mod sin familie. En roman om et barn, der oplever skyld og må kæmpe med lavt selvværd og utålelige minder. Om sår der aldrig heler og som fører til hævntørst og mord.

Kirsten Myers

Der er ikke altid lutter idyl på landet. I Kirsten Myers’ debutroman ”Sommerbarn” følger vi pigen Anne, der vokser op med sin familie på en proprietærgård i Østjylland. Bag den fine facade lurer en grusomhed, hvor alle lider på grund af tabet af storesøsteren Vibeke, der døde i en ulykke før Anne blev født. Annes storebror Troels føler sig overset af faren og lader sine frustrationer og vrede gå ud over Annes krop. Anne føler sig fortjent til de uhyrlige bank, da hun anser sig selv for at være en dårlig erstatning for sin døde storesøster. En mørk roman hvor manglen på anerkendelse og omsorg bedøves i alkohol og vold.

Morten Pape

I den autobiografiske roman ”Planen” (2015) fortæller Morten Pape om sin opvækst i Urbanplanen på Amager. En socialrealistisk skildring af forfatterens barndom fra at være et bebrillet mobbeoffer i folkeskolen til han som ung på kontanthjælp bakser med et stigende hashmisbrug for til sidst at vende tilbage til sin gamle skole som lærervikar. Morten Pape laver en rammende skildring af, hvad det vil sige at vokse op i et ghettokvarter blandt narkomaner, alkoholikere og racister, hvor vold og kriminalitet er en del af dagligdagen. Vi hører om hans frustrationer over at have en far, der er ligeglad og en mor, der har opgivet samt hvad trusler og evindelige kampe gør ved et barn.

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling ”Yahya Hassan” (2013) handler om, hvordan det er at vokse op med svigt, vold og kriminalitet. Med et stort JEG skildrer forfatteren historier fra sin opvækst i et ghettoområde i Aarhus præget af vold og svigt fra forældrene og hans egne kriminelle handlinger. En stor del af digtsamlingen er et faderopgør mod hans voldelige far. Da Hassan tvangsfjernes fra sin familie, vendes magtforholdet, og han gør volden til sin egen. Han truer sin far og er voldelig mod pædagoger, de anbragte unge og mod en pige, der afviser ham.

Elena Ferrante

”Min geniale veninde” (2014) er første bind i Elena Ferrantes trilogi om de to barndomsveninder Elena og Lila. Trilogien foregår i udkanten af Napoli i slutningen af 1950’erne og fortælles af den voksne Elena, der beretter om sin opvækst under mafiaens autoritetsprincip. En opvækst i et fattigt kvarter præget af vold og brutalitet.  

 

Ungdomsromaner

Jan Guillou

I Jan Guillous selvbiografiske roman ”Ondskaben” (1993) hører vi om den intelligente dreng Erik, der er erfaren i at få tæsk. Gennem hele sin barndom bliver han afstraffet af sin far, hvis daglige prygl giver ham rollen som den hårde leder i skolegården, hvor det er ham, der uddeler tæsk. Erik smides ud af skolen og tilbringer resten af skoletiden på kostskolen Stjärnberg. Her vil han starte på en frisk uden vold, men det viser sig at være svært på en skole med et autoritært hierarki, hvor de yngste elever er underlagt de ældstes ”kammerat-opdragelse”.

Johanne Algren

I sine ungdomsromaner skriver Johanne Algren om den grænsesøgende og oprørske teenagepige Louis, som bor med sin voldelige far og stedmor i Lyngby. Romanserien (2008-2011) tegner et troværdigt og sigende portræt af 00’ernes ungdomsgeneration og dens eksperimenteren med sex, hårde stoffer og vold.

Mette Vedsø

Hvad gør man, når man har en altdominerende far, der praler med, at man er et fodboldgeni, når man egentlig ikke bryder sig om fodbold og gerne vil lave drama? Mette Vedsøs ungdomsroman ”Stav til psyko” (2013) skildrer teenagedrengen Michaels anspændte opvækst. Michael pjækker fra fodbold og lyver for sin far for at skrive et teaterstykke til skolens juleafslutning. Teaterstykket afslører, hvilke dystre hemmeligheder, som Michael gemmer på, og hvilke forhold, der holdes skjult i det store parcelhus, hvor Michael bor med sin voldelige far og underkuede mor. En stærk skildring af en drengs seje kamp mod sin tyranniske far.

Jürgen Banscherus

Et barns ubegrænsede kærlighed til sine forældre, en fars voldelige overgreb og en negativ social arv er centrale temaer i Jürgen Banscherus’ forfatterskab. Ungdomsromanen ”Davids løfte” (1996) skildrer, hvordan man som offer for vold i barndommen selv reagerer ukontrolleret og magtesløs i situationer, hvor man ikke ønsker at slå. Banscherus giver en realistisk skildring af hovedpersonen Davids voldelige overgreb inden for hjemmets fire vægge.

Artikel type
News Item