Slet beviserne

Citat
”Og jeg prøver jo at finde ud af, hvem der har sendt de billeder rundt af Freja. Det er mit job. Det ville være meget lettere for mig, hvis nogle af Lukas’ venner ville tale lidt med mig. Men jeg tror ikke, han har så mange venner, ham Lukas. For de lyver alle sammen. De siger, de ikke ved, hvad jeg taler om. Og hvis de ville Lukas hans bedste, så ville de begynde at snakke. Løgne fører ikke noget godt med sig. De fører kun til løgne.”
”Slet beviserne”, s. 42.

I 2019 udkom Lise Villadsens ”Slet beviserne”, som handler om Thor, der bliver involveret i en sag om nogle nøgenfotos, som hans bedste ven Lukas har delt af sin ekskæreste Freja. Thor går i samme gymnasieklasse som både Lukas og Freja. ”Slet billederne” er det eneste, der står i den besked, han i begyndelsen af historien modtager fra Freja. Han når lige akkurat at slette fotografierne fra sin telefon, før en politibetjent står nede i køkkenet og vil have en forklaring.

Fra første sætning bliver læseren kastet direkte ind i den alvorlige situation, Thor befinder sig i. Han benægter at have noget med billederne at gøre, han lyver både over for betjenten og sine forældre. Historien skildrer det loyalitetsdilemma, som Thor havner i, da han bliver konfronteret med billederne. Skal han dække over sin bedste ven, Lukas eller skal han gå bag Lukas’ ryg og risikere venskabet ved at fortælle politiet, det han ved? Politiet forsøger at presse Thor til at fortælle sandheden, og selvom han inderst inde godt ved, at det, Lukas har gjort, er forkert, vil han ikke svigte sin bedste ven.

46157923

Gennem beskrivelser af det fysiske ubehag, som Thor føler, lærer vi om, hvordan situationen påvirker ham. Bid for bid finder vi ud af, hvordan det gik til, at billederne af Freja begyndte at cirkulere blandt klassekammeraterne. Vi får indblik i de konsekvenser, det har for offeret, men også de moralske kvaler, Thor slås med.

Det er en dialogbaseret fortælling, der benytter sig af billedsproglige virkemidler til at beskrive Thors følelser. Sammenligningen ”det er ligesom at blive ramt af et tog” beskriver, hvordan Thor føler, da han får at vide af sin far, at politiet er kommet for tale med ham. De dramatiske sammenligninger understreger, at det er en voldsom oplevelse for Thor. Tematikken omkring hævnporno og billeddeling taler ind i en aktuel samfundsdebat. I samfundsdebatten er det ofte den forurettedes version, vi hører om. I ”Slet beviserne” er historien fortalt fra den medskyldiges perspektiv.