Beslægtede forfatterskaber

Thorkild Hansens romantrilogi ”Slavernes kyst” (1967), ”Slavernes skibe” (1968) og ”Slavernes øer” (1970) er en detaljeret beretning om Vestindien og danskernes slaveri her. Mich Vraa har selv forklaret, at han lænede sig op ad Hansens velresearchede trilogi i sit arbejde med ”Haabet”: ”Thorkild Hansens bøger bygger jo på en meget grundig research. Jeg kannibaliserer bare på hans og andres arbejde og ville slet ikke have tålmodighed til at lave den samme grundige research.” (Bjarne Mouridsen: Man kan ikke skrive om slavehandel uden at bruge ordet ’neger’. Information, 2016-08-30). Thorkild Hansen fik Nordisk Råds Litteraturpris for trilogien i 1971.

Vraa har fortalt, at han i ”Haabet” lod sig inspirere af John Williams’ historiske brevroman ”Augustus”, som han for nylig havde oversat fra engelsk, da han påbegyndte arbejdet med ”Haabet”: ”Jeg synes, at det var helt genialt, at skønlitteratur om romertiden kunne virke så autentisk. Så derfor fik jeg ideen, at min egen bog skulle laves på samme måde. Så ham står jeg i kæmpe gæld til.” (Bjarne Mouridsen: Man kan ikke skrive om slavehandel uden at bruge ordet ’neger’. Information, 2016-08-30). Williams’ fremgangsmåde er på mange måder lig Vraas. Han dramatiserer historiske begivenheder gennem breve og notater, som aldrig har eksisteret. Virkelighedens Romerrige er rammen, virkelige begivenheder indgår, mens selve indholdet er fiktion.

I ”Under en anden himmel” har Marguerite Duras-romanen ”Elskeren” (1984) en særlig plads i Ritous hjerte. Duras er, ligesom Ritou, opvokset i Vietnam, dengang landet stadig var fransk koloni. ”Elskeren” er en selvbiografisk beretning om en ung piges forhold til en 12 år ældre kinesisk rigmand. Det er en fortælling om umulig kærlighed på tværs af klasse og race. Derudover rummer romanen mange beskrivelser fra Saigons gader. Ritou læser bogen, da han som ung vender tilbage til Vietnam. Under sit ungdomsophold er Ritou også optaget af Graham Greenes roman ”Den stilfærdige amerikaner” (1955), der beskriver Vietnam efter krigens udbrud og retter en kritik mod den amerikanske udenrigspolitiske indsats i landet.