Beslægtede forfatterskaber

Få forfattere har formentlig beskæftiget sig så indgående og længe med narkohandel som Don Winslow. Men også aktuelle forfattere som den islandske Lilja Sigurðardóttir har beskrevet narkohandlen og dens konsekvenser. I sin Reykjavik Noir-trilogi (2018) beskriver hun narkohandlen på Island. Hovedpersonen Sonja er indblandet ved at være narkosmugler, men ønsker senere at komme ud af det hele.

På dansk jord har den afdøde forfatter Jakob Ejersbo beskæftiget sig med narkoens underverden i ”Nordkraft” (2002), hvor han gennem flere personer belyser narkokriminalitet og stofmisbrug i Aalborg og København.

Også Jens Strandbygaard har skrevet om narkokriminalitet i Danmark i ”Arvesynderen” (2019), og ligeså har Thomas Bagger i ”Den Permanente” (2017). Jakob Melander har i Lars Winkler-serien ”Ind i den hvide nat” (2019) skildret korruption i politiet som følge af narkokriminalitet, hvor narkobetjenten Winkler oplever, hvordan en kollega bliver korrupt.

Der er generelt kommet et større fokus på at beskrive narkokrigen inden for populærkulturen. Populære tv-serier som Breaking Bad, Narcos og den danske tv-serie Bedrag har skildret narkokrigen, og flere af disse tv-serier er baseret på litterære oplæg.

Selv om Don Winslow har beskæftiget sig meget med ét enkelt emne og primært skriver inden for krimigenren, tæller hans inspirationskilder forfattere af alle slags: Blandt dem er både krimiforfattere som Ian Rankin, Raymond Chandler og Lawrence Block, men også store, klassiske forfattere som Shakespeare og Tolstoj. ”Jeg har ikke lyst til nogensinde at lukke min liste over inspirationskilder – jeg vil gerne blive ved med at finde nye ting hver dag,” siger han i et interview med den amerikanske litteraturhjemmeside ATW. (Don Winslow: Advice To Writers. ATW, 2014-02-11. Egen oversættelse).