julie m day
Foto: Forlaget Leatherbound

Julie M. Day

cand.teol. Charlotte Hitzner, Bureauet, april 2019.
Top image group
julie m day
Foto: Forlaget Leatherbound

Indledning

Elvere med lysende øjne, mystiske skriftruller og skjulte verdner. Julie M. Days bøger om landet Trafallas og den unge kvinde Grace Sullivan, der pludselig befinder sig midt i kampen mellem det gode og det onde, er fængende fantasy med masser af gang i.

Tematisk kredser bøgerne om identitet og om at opdage en skjult sandhed om sig selv. I Graces tilfælde, at hun er halvt elver med rødder i en magisk og meget anderledes verden, end den hun hidtil har kendt til.

134308982

Blå bog

Født: 11. maj 1988 i København.

Debut: Grænsen til Trafallas – Den halves arv. Skriveforlaget, 2017.

Litteraturpriser: Årets YA-udgivelse i Horsensposten, 2018.

Seneste udgivelse: Af ild og vind. Turbine, 2022. (Sagakvartetten, 2).

Inspiration: J.K. Rowling og J.R.R. Tolkien.

Artikel type
boern

Baggrund

”Hvordan var det muligt? Det burde ikke kunne lade sig gøre. Det her var forkert. Jeg skulle væk. Denne her drøm var for livagtig. Hvis bare jeg kunne vågne, hvis bare der havde været nogen til at vække mig…”

”Grænsen til Trafallas – Skyggen fra Nord”, s. 531.

Julie Meta Day er født den 11. maj 1988 i København. Familien med far, mor og en storesøster flyttede siden til Skanderborg, hvor Julie M. Day er opvokset.

Julie M. Day har altid været glad for fantasy og blev for alvor opslugt af genren, da hun som 8-årig stiftede bekendtskab med J.K. Rowlings bøger om troldmanden Harry Potter.

Det var dog ikke en barnedrøm at blive forfatter, selvom det at fortælle og udtrykke sig altid har spillet en rolle i Julie M. Days liv. Selv siger hun om dette: Som barn ville jeg gerne være buschauffør eller maler. Ikke maler som i Monet, men maler som i én der maler væggene i et hus. Jeg har altid været fascineret af farver og af deres sammensætning. Som ung voksen ville jeg gerne være skuespiller. Jeg ville, så at sige, gerne fortælle historier, men da jeg begyndte at skrive, opdagede jeg, at det var mine egne historier, jeg gerne ville fortælle […](Eva Lucia: Forfatterinterview - Julie M. Day. Evaluciamusicandliterature.wordpress.com, 2018-03-19).

I en sommerferie, hvor Julie M. Day kedede sig på sit arbejde, begyndte hun at skrive. Ikke om noget bestemt, bare skrive. Efter et stykke tid begyndte en karakter at tage form. Det viste sig at være hovedpersonen i ”Grænsen til Trafallas – Den halves arv”, den unge kvinde Grace Sullivan. I de følgende tre år arbejdede Julie M. Day med sin roman i hemmelighed. Først da hun havde skrevet næsten 400 sider, fortalte hun sin mor, hvad hun var i gang med og lod hende dernæst læse historien. Der skulle gå endnu fire år, inden hun endelig i 2017 fik udgivet første bind i serien om Trafallas.

Julie M. Day bor i Odder med sin mand og sin søn. Ved siden af sin forfattervirksomhed afholder hun skriveworkshops med skoleklasser.

Grænsen til Trafallas-serien

”Ganske forsigtigt, og med en fornemmelse af at gøre noget, jeg ikke burde, rullede jeg det mystiske, næsten gennemsigtige papir ud. Materialets struktur mindede om et blads, tyndt og fint, og på en gang både stærkere og endnu mere skrøbeligt end normalt papir.”

”Grænsen til Trafallas – Den halves arv”, s. 11.

”Grænsen til Trafallas”-serien består af ”Grænsen til Trafallas – den halves arv” (2017) og ”Grænsen til Trafallas – Skyggen fra Nord” (2018). Et tredje bind er planlagt til udgivelse i 2019.

For 1000 år siden levede mennesker og elvere side om side. Elverne besad magiske kræfter, som voksede i menneskenes nærvær. Derfor ville nogle elvere udnytte menneskene for at opnå større magisk magt. En krig brød ud mellem to grupper af elvere. Victorlianerne, der mente, at menneskerne skulle leve frie og oprørerne, der ønskede at undertrykke menneskene og gøre dem til slaver. Victorlianerne trak sig sejrrige ud af krigen, men for at forhindre, at elvere fremover skulle kunne bruge menneskene til at gøre sig mægtige, blev menneskenes verden adskilt fra elvernes af en magisk grænse.

54235348

Alt dette er Grace Sullivan uvidende om. Hun er en ung kvinde på 22, der bor sammen med sin faster, Betty, i byen Suamico. Det har hun gjort, siden hun som helt lille mistede sine forældre. Grace arbejder i et antikvariat, hvor hun en dag falder over en mystisk skriftrulle, der lyser, når hun rører ved den. Fra da af ændres Graces liv sig for altid. Skriftrullen rummer nemlig nøglen til, hvordan grænserne mellem elvernes verden, Trafallas, og menneskenes verden kan åbnes igen. Omtrent samtidig med at Grace finder skriftrullen, dukker en mystisk mand op i Suamico. Han holder øje med Grace og med skriftrullen.

Hans navn er Galio, og han er elver. Han ved, at det ikke kun er skriftrullen, der skal bruges til at åbne grænsen. Det skal Grace også. Hun er nemlig halv, det vil sige, at hun er barn af en elver og et menneske. Galio bortfører Grace til Trafallas for at overdrage hende til oprørernes leder, Otera. Inden det sker, bliver hun befriet af elveren Zachos, der kan forvandle sig til en stor hvid tiger. Han fører hende i sikkerhed hos sin bror Kanthos og svigerinde Fëra. Hos Fëra og Kanthos lærer Grace at bruge magi og tale elversprog. For en stund ånder alt fred, men oprørerene er på sporet af Grace, og en ny krig mellem victorlianerne og oprørerne er uundgåelig.

”Grænsen til Trafallas”-serien kredser tematisk dels omkring det godes kamp mod det onde, dels om det at finde sin plads i verden. Grace skal på et personligt plan både finde ud af, hvem hun selv er, hvor hun kommer fra og hvilken af sine identiteter – menneske eller elver – hun skal vælge. Samtidig skal hun også finde ud af, hvilken rolle hun spiller i den store sammenhæng, for både mennesker og elveres fortsatte overlevelse.

Genrer og tematikker

Julie M. Day befinder sig godt med at skrive fantasy. Genren giver hende frihed til at opfinde verdner og karakterer, men sådan har det ikke altid været. I starten af sit forfatterskab kæmpede hun med genren og de frie rammer. Selv siger hun om dette: ”Fantasy er for mig den allermest frie genre. Det er den genre, hvor alt kan lade sig gøre. I begyndelsen, da jeg skrev det allerførste, var det faktisk svært at skrive fantasy. Det var svært, fordi jeg havde den her barriere: ”Nej, det kan jo ikke lade sig gøre, Julie. Den vil folk aldrig hoppe på.” Men det kan det jo faktisk godt. Hvis jeg beslutter det, så kan alt lade sig gøre, og det er det smukke, som fantasy kan. Derudover tror jeg, at fantasy har lidt lettere ved at bringe forskellige tabuer på banen. Det bliver mindre udskældt, hvis det er forklædt som fantasy. Man bliver oftere stillet til ansvar for sine bøger og deres indhold, hvis det er realisme. Det, føler jeg ikke, man gør i samme grad med fantasy.(Line Dalbro: Interview med Julie M. Day. forestillingomparadis.blogspot.com, 2018-05-16).

Tematisk kredser Julie M. Day i sine bøger om identitet. Hovedpersonen Grace er vokset op uden en mor og far og dermed også uden en familiehistorie. Da hun pludselig finder ud af, at hun er halvt elver, skal hun finde ud af, hvilken betydning det får for hende og for den hun er.

Et andet gennemgående tema er det godes kamp mod det onde. Graces tilstedeværelse i Trafallas er en trussel mod den spinkle fred, som har eksisteret siden krigen mellem victorlianerne og oprørene. Hun er en brik i et større spil, fordi hun kan åbne grænsen, og hun finder hurtigt ud af, at ingen er entydigt gode eller onde.

Beslægtede forfatterskaber

Julie M. Days ”Grænsen til Trafallas”-serie deler mange fællestræk med andre fantasy-bøger. I ”Grænsen til Trafallas”-serien eksisterer to universer ved siden af hinanden. Skjult for almindelige dødelige, men synlig for udvalgte mennesker. Dette træk deler serien med blandt andet J.K. Rowlings serie om drengen Harry Potter, der på sin 11-års fødselsdag finder ud af, at han er troldmand, og at han derfor har adgang til en magisk verden. Og ligesom Grace finder ud af, at intet er som hun troede, hverken i forhold til hvem hun selv er eller hvem hendes forældre var, så finder Harry Potter også en skjult sandhed om sig selv. Hans forældre døde ikke i en bilulykke, men blev dræbt af den onde troldmand Voldemort. Harry selv er heller ikke en almindelig dreng, men i virkeligheden en dreng med en særlig opgave. Han kan overvinde Voldemort og sikre, at den mørke magi ikke får magten over både menneskenes og troldmændenes verden.

Samme tematik behandles også i Neil Gaimans roman ”Stjernestøv” (1999), der handler om den unge mand Tristran, der vokser op i landsbyen Mur. Landsbyen er opkaldt efter den mur, der løber rundt om byen og adskiller denne verden fra den magiske verden Fergie. En dag krydser Tristran muren til Fergie for at hente en falden stjerne til sit hjertes udkårne, Victoria. Hvis han kommer tilbage med stjernen, har Victoria lovet at gifte sig med ham. Det eneste problem er, at han ikke er den eneste, der leder efter stjernen. Tristran må på sin rejse gennem det magiske rige kæmpe med hekse, krigeriske kongesønner og en viljestærk, smuk stjerne, der aldeles ikke vil hives med tilbage til Mur og Victoria.

Bibliografi

Romaner

Day, Julie M.: Grænsen til Trafallas – Den halves arv. Skriveforlaget, 2017. (1).
Day, Julie M.: Grænsen til Trafallas – Skyggen fra Nord. Leatherbound, 2018. (2).
Day, Julie M.: Grænsen til Trafallas – Den sidste alliance. Leatherbound, 2019. (3).
Day, Julie M.:
Af blod og støv. Turbine, 2020. (Sagakvartetten, 1).
Day, Julie M.:
Af ild og vind. Turbine, 2022. (Sagakvartetten, 2).

Om forfatterskabet

Web

På Julie M. Days hjemmeside kan man læse mere om ”Grænsen til Trafallas”-serien og blive opdateret på nyheder fra forfatteren.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Julie M. Day

Kilder citeret i portrættet

Evaluciamusicandliterature.wordpress.com, 2018-03-19.
Forestillingomparadis.blogspot.com, 2018-05-16.