Forfatterstafetten efterår 2023

Forfatterstafetten efterår 2023

redaktionen, august 2023.
Top image group
Forfatterstafetten efterår 2023

En slægtsroman på tværs af fortid og fremtid, Danmark og USA, et intenst trekantsdrama, en islandsk dystopi og en septologi in-the-making. Det er blot nogle af de bøger vi skal tale om i Forfatterstafetten, som er tilbage i sin femte sæson.

Vi lægger stærkt ud med Theis Ørntoft, som er aktuel med "Jordisk", en murstensroman som over 595 sider følger tre generationer fra 1967 til 2036. Vi taler med Kamilla Hega Holst om den lige så massive "386", en roman, som indeni sit opsigtsvækkende pink omslag både rummer en talgåde og en kærlighedshistorie. Begge bøger har været længe ventede og netop udkommet til store anmelderroser efter mange års hårdt skrivearbejde.

Mød islandske Friða Ísberg i et interview om sci-fi-dystopien "Mærket", som følger en række karakterer i et overvågningssamfund i en ikke så fjern fremtid i Reykjavik, og svenske Karolina Ramqvist, som fortæller om sin inderligt intense autofiktion "Brød og mælk". Vi møder også engelske Tessa Hadley, som er aktuel på dansk med "Fri kærlighed", hvori et begær mellem husets frue og en ung gæst i familien er det eksplosive udgangspunkt. 

Senere i sæsonen møder vi Joakim Garff, aktuel med "Solisterne", hvori H.C. Andersen og Søren Kierkegaard tager på en fiktiv rejse sammen ned gennem Europa, og Sternberg, aktuel med den nye digtsamling "Fremmeddigte".

Vi glæder os til at tale med Asta Olivia Nordenhof om den djævelske toer i serien om Scandinavian Star, og Kenneth Bøgh Andersen, som med "Dracula genfortalt" fuldender sin trilogi om gyserklassikere. 

I støbeskeen har vi også interviews med Luka Holmegaard, aktuel med "Havet i munden", og mange flere.

Følg med her på siden og på Facebook, hvor vi ugentligt lancerer dugfriske interviews med sæsonens aktuelle forfattere om nogle af tidens mest spændende nye bøger. 

Artikel type
News Item

Friða Ísberg:  Alle ville eje budskaberne i min roman

Friða Ísbergs roman “Mærket” er en fremtidsfortælling, der udspiller sig i Island. Her er politikerne valgt på grund af deres empatiske evner, og inden længe skal en empatitest rulles ud til alle indbyggere i landet. Men langsomt forvandler utopien sig til en stadig mere dystopisk fortælling.

Mød Friða Ísberg i en samtale om politik og polarisering og behovet for nogle rum, hvor det er tilladt at være i tvivl. Interviewet er på engelsk.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF FRIDA ISBERG

Asta Olivia Nordenhof: Vi kultiveres til at tænke fjendtligt på hinanden

"Djævlebogen" er en helt anden bog end den, Asta Olivia Nordenhof havde sat sig for at skrive. Andet bind i syvbindsserien om mordbranden på Scandinavian Star skulle have heddet "Ideer" og have handlet om forretningsmanden T fra "Penge på lommen". 

I stedet kom denne djævelske genrehybrid altså, der forkaster alle konventioner, strukturer og foventninger og indeholder: "Fire forsøg på at besvare spørgsmålet om hvorvidt man kan elske under kapitalismen", som der står på første side. 

Vi mødte Asta Olivia Nordenhof til en samtale om denne udbryderroman, dens opgør med den kapitalistiske samfundsmodel vi alle er underlagt, som gør, at den ægte kærlighed mellem mennesker har trange kår, og vi ofte ender med at blive hinandens konkurrenter.

SE HELE PORTRÆTTET AF ASTA OLIVIA NORDENHOF

Joakim Garff: Kierkegaard og Andersen var grimme ællinger

I sin nye roman “Solisterne” sender Joakim Garff Søren Kierkegaard og H.C. Andersen ud på et rejseeventyr til Rom i 1849. Ganske vist er denne rejse aldrig sket i virkeligheden, men togkupéen skaber den ramme, der i romanens univers giver to af danmarkshistoriens største kulturpersonligheder mulighed for at udveksle tanker om tidens emner og deres forhold til livets store spørgsmål.

Det viser sig undervejs, at der er flere ligheder mellem de to forfattere, der begge var forud for deres tid og måtte leve med at være grimme ællinger. Se interviewet om romanen og bliv klogere på eventyrdigteren, filosoffen, og den danske guldalder.

Karolina Ramqvist: Er mad kærlighed?

Fra familiens spisebord fortæller svenske Karolina Ramqvist i “Brød og mælk” en sansemættet historie om en barndom, hvor maden spillede en stor rolle - måske som erstatning for den omsorg, hun manglede. Det er samtidig en skildring af tre generationer af kvinder i Sverige, fra krigens smalhals til i dag. Vi følger mormoren, hendes datter og barnebarn og oplever deres livskriser, længsler og radikalt forskellige forhold til mad.

Det konstante fokus på forholdet til maden i romanen giver et subtilt og originalt indblik i kvindernes personlighed og evne til omsorg - og bliver en vigtig del af deres kulturhistorie.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KAROLINA RAMQVIST

Kamilla Hega Holst: Mine personer kæmper med normerne

I “386” sender Kamilla Hega Holst læserne ind i et intenst trekantsdrama. Hvor godt kender karaktererne egentlig hinanden og hvad sker der med Johan, Mai og Daniel, når hemmelighederne pibler frem? Mød forfatteren i en åben og meget personlig samtale om romanen.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KAMILLA HEGA HOLST

Theis Ørntoft: Relationerne er livets vigtigste arbejde

Theis Ørntoft er aktuel med den stort anlagte slægtsroman “Jordisk”, hvori vi følger tre generationer i en familie, fra 1967 til 2036. Den handler om grader af forbundethed, siger Theis Ørntoft, både mellem mennesker og med den jord, vi bebor. Mød forfatteren i en eftertænksom samtale om romanen, som han har brugt fem år på at skrive. 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF THEIS ØRNTOFT

Gense tidligere sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense tidligere sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel Efterår 2022, hvor Maren Uthaug fortæller om fremtidsromanen "11%", som hun siden vandt De Gyldne Laurbær for, og vi taler med Glenn Bech om hans meget omtalte manifest "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet". Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din foretrukne podcast-app.

Forfatterstafetten forår 2023
Med Vigdis Hjorth, Caspar Eric, Keld Conradsen, Michael Holbek, Solvej Balle, Lea Marie Løppenthin, Thomas Boberg, Peder Frederik Jensen, Cecilie Lind, Åsne Seierstad, Kim Blæsbjerg, Katrine Marie Guldager og Kristian Himmelstrup. 

Forfatterstafetten efterår 2022
Med Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten forår 2022
Med Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Med Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.