portræt af Sidsel Ana Welden Gajardo
Foto: Coco Ardal

Sidsel Ana Welden Gajardo

cand.mag. Maria Roslev, december 2023.
Top image group
portræt af Sidsel Ana Welden Gajardo
Foto: Coco Ardal

Med sin debutroman ”I det hvileløse” fra 2021 slår Sidsel Ana Welden Gajardo en personlig tone an i sit forfatterskab. Et andet spor, debuten sætter i gang, er opgøret med stigmatisering, især når det gælder psykisk sygdom, men også i relation til etniske minoriteter og andre udsatte. Psykisk sygdom er således også en af hovedtematikkerne i ”Du er min arv” fra 2023, hvor også livet som flygtning og etnisk dansker står centralt. Selvom Gajardos bøger har en politisk nerve, der kalder på et opgør med normalitetsbegrebet, er de også sanselige, poetiske og fabulerende fortællinger, der bevæger læseren.

136784404

Blå bog

Født: København, 1991.

Uddannelse: Bachelor i journalistik fra Roskilde Universitet. Skrivekunstakademiet i Bergen, 2019. Studerende ved Det Kgl. Danske Kunstakademi, København.

Debut: I det hvileløse. Harpyie, 2021. Roman.

Litteraturpriser: Bukdahls Bet Den Smalle Litteraturpris, 2021. Politikens Frit Flet-pris, 2022.

Seneste udgivelse: Du er min arv. Gads Forlag, 2023. Roman.

 

Video: https://barn.dignity.dk/sidsel/

Sidsel Ana Welden Gajardo fortæller om sin fars liv, som hun også skriver om i romanen ”Du er min arv” fra 2023.

Kampagne udarbejdet af blandt andet Dansk Institut Mod Tortur.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg har raget alt det beskidte til mig og brudt din tillid, men jeg gør det for at sætte vores land på kortet. For hvis man lider længe nok, bliver hukommelsestabet uundgåeligt. Vi må bare vælge at stole på det, vi husker.”
”Du er min arv”, s. 103.

Sidsel Ana Welden Gajardo (f. 1991) er født og opvokset i København, men har rødder i Chile.

Navnet Gajardo stammer fra forfatterens chilenske familie på farens side. Hun tog navnet, da hun skrev romanen ”Du er min arv” i 2023.

Gajardos far var politisk flygtning fra Chile og levede med svære traumer fra krigsoplevelserne. Rollefordelingen mellem far og datter blev efterhånden vendt på hovedet, så Gajardo blev den voksne og ansvarsfulde, hvilket tærede på deres relation og påvirkede Gajardos sind. Gajardo mistede sin far, da hun var 21 år, og hun siger om sin far: ”Selvom han også var den mest fantastiske og kærlige kreative sjove og omsorgsfulde far, så blev det med årene mindre og mindre, han kunne være der for os, fordi traumerne åd hans sind op og forkortede hans liv.” (Sidsel Ana Welden: Jeg var 10 år, da jeg så traumerne vælte min far til jorden. Dignity.dk).

Selv har hun som voksen også været i kontakt med psykiatrien. Da hun var færdig med gymnasiet og vennerne kastede sig ud i livet, gik hendes liv i stå. Da hun kom i gang igen, tog hun en bachelor i journalistik på Roskilde Universitet og senere begyndte hun på Skrivekunstakademiet i Bergen i Norge. Erfaringerne fra et liv med psykisk sårbarhed har hun skrevet om i aviskronikker og essays, og sammen med forfatter Anna Rieder har hun skrevet tre psykiatripjecer samt redigeret og bidraget til antologien ”Hjertet er en fold med heste” fra 2022. Sidstnævnte forsøger at nuancere, hvad det vil sige at være tilknyttet psykiatrien, en tematik Gajardo også forfølger i sit forfatterskab.

I dag bor forfatteren i København, hvor hun studerer ved Det Kgl. Danske Kunstakademi.

I det hvileløse

”I mange år var det mit job at holde min far på fode, men jeg har aldrig været god til at passe de jobs, jeg hader. Jeg lod min mor tage ansvaret, da jeg begyndte i gymnasiet. Så ville jeg hellere gå rundt i skyld og vrede.”
”I det hvileløse”, s. 115.

Sidsel Ana Welden Gajardos debutroman ”I det hvileløse” (2021) er en kortprosaroman, der handler om en ung kvinde, som lider af depressioner og psykoser. Den navnløse jegfortæller, der minder om forfatteren med sin chilenske baggrund, sin døde far og psykiske sårbarhed, opruller fordele og ulemper ved sine anormale sindstilstande og beskriver mødet med psykiatrien indefra.

Udover psykisk sygdom kredser romanen om det mere almindelige ungdomsliv, hvor kærester, sex, studier og identitet er i fokus. Jegfortælleren forsøger som de fleste unge at finde sig selv, går i byen, ryger, hænger ud med veninder, dater og lægger afstand til sine forældre. At være psykisk sårbar er ikke kun at leve et sygdomsforløb. Det er et fuldt liv, hvor det mere almindelige hverdagsliv og en ungdommelig selvoptagethed også eksisterer.

137368021

Jegfortællerens far er en central person i romanen. Han stammer fra Chile, men flygtede til Danmark i 1973 på grund af militærkuppet. Jegfortælleren er stolt af sin fars baggrund, men vred over, at han hverken har givet hende et sprog eller et navn fra oprindelseslandet. Nu er han død, og sorgen og vreden ulmer i datteren. Tilbageblik viser, hvordan faren langsomt går i opløsning og får sværere og sværere ved at tage sig af datteren.

Således kredser romanen tematisk om familie, sorg, traumer og psykisk sårbarhed. Der er ingen fremadskridende handling eller tidsmæssig kronologi i romanen. De korte prosatekster er styret af en anden logik, der giver læseren en oplevelse af temaernes samtidighed og et troværdigt indblik i sindets mange kroge og afkroge. Sproget er enkelt og nøgternt, og Gajardos sætninger er korte og præcise. Forfatteren har sans for at skrive både humoristisk og sanseligt, hvilket bringer lys og lethed i en ellers flimrende og barsk handling.

”I det hvileløse” er en roman om psykisk sygdom, der viser, at et liv med psykisk sårbarhed er så meget andet og mere end bare sygdom.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "I det hvileløse"