portræt af Allen Ginsberg
Foto: Michiel Hendryckx, via Wikimedia Commons

Allen Ginsberg

redaktionen, 2023.
Top image group
portræt af Allen Ginsberg
Foto: Michiel Hendryckx, via Wikimedia Commons

Den amerikanske digter og forfatter Irwin Allen Ginsberg var en betydningsfuld skikkelse inden for den amerikanske litteratur og en fremtrædende stemme i Beat-generationen, en litterær bevægelse, der opstod i 1950'erne og var præget af eksperimenterende litteratur, antimaterialisme og en afvisning af konformitet.

Ginsberg er mest kendt for sit episke digt med titlen "Howl," som han skrev i 1955 og som blev udgivet i 1956. Dette digt er blevet betragtet som et mesterværk inden for moderne amerikansk poesi og er kendt for sin oprørskhed, eksperimenterende stil og fokus på kontroversielle emner som narkotikamisbrug, seksualitet og samfundets underbelyste problemer. "Howl" blev også centrum for en berømt retssag om ytringsfrihed, da det blev anklaget for obscenitet.

Ginsberg var en aktiv deltager i 1960'ernes modkulturbevægelse og blev en talsmand for fri kærlighed, antimilitarisme og social retfærdighed. Han fortsatte med at skrive poesi og prosa gennem hele sit liv og blev en vigtig figur inden for moderne amerikansk litteratur. Hans indflydelse og betydning strakte sig også til politik og aktivisme, hvor han kæmpede for borgerrettigheder, miljøbeskyttelse og andre sociale og politiske spørgsmål.

21788368

 

 

 

Blå bog

Født: 3. juni 1926, Newark, New Jersey.

Død: 5. april 1997, New York City.

Debut: Howl and Other Poems, 1956.

Litterære priser: National Book Award, 1974. National Arts Club's Gold Medal for Poetry, 1996. Robert Frost Medal. Guggenheim Fellowship.

Seneste udgivelse på dansk: Fotografier 1947-87. Roulette Russe, 2021. 

 

 

 

 

Videoklip

Allen Ginsberg i interview. Engelsk, 1994. 

Artikel type
faktalink