Portræt af Colleen Hoover
Foto: Chad Griffith

Colleen Hoover

cand.mag. journalist Johanne Luise Boesdal, april, 2023. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
Portræt af Colleen Hoover
Foto: Chad Griffith

Colleen Hoover er en amerikansk forfatter, der har skrevet over 20 romaner inden for den romantiske genre. Hun er et stort fænomen på TikTok, hvor hendes mange fans deler læseoplevelser med hinanden på BookTok. Hoovers forfatterskab er kendetegnet ved intense forelskelser og store følelser – og i mange tilfælde også social ulighed, som giver et modspil til den romantiske grundtone. Colleen Hoover er selv vokset op i det fattige USA og har skrevet flere af bøgerne i et trailer-hus, inden hun blev den millionsælgende forfatter, hun er i dag, ikke mindst på grund af gennembrudsromanen ”Det ender med os”.

137128047

Blå bog

Født: 1979 i Texas, USA.

Uddannelse: Saltillo High School. Texas AM University Commerce med speciale i social work, 1998.

Debut: Slammed. 2012.

Litteraturpriser: Goodreads Choice Award for Best Romance, 2015, 2016 og 2017.

Seneste danske udgivelse: For sent. Lindhardt og Ringhof, 2023. (Too late, 2016). Oversætter: Elisabeth Kiertzner.

Inspiration: Egne familiedramaer og den engelske forfatter Daphne du Maurier.

 

 

Videoklip

Colleen Hoover fortæller blandt andet om sin skriveproces, og hvad BookTok har gjort for salget af paperbacks.

Author Colleen Hoover. Beyond the Page. GBH, 24. marts 2022.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg kan mærke varmen fra hans hånd gennem blusen, og mine øjne lukker sig lynhurtigt. Trods den uvilje, jeg har bygget op i mit hjerte, må jeg sande, at der også stadig er følelser derinde. Bare fordi et menneske gør én ondt, betyder det ikke, at man bare kan holde op med at elske vedkommende. Det er ikke et menneskes handlinger, der gør mest ondt. Det er kærligheden.”
”Det ender med os”, s. 351.

Colleen Hoover er født i 1979 og voksede op i Texas, USA, i et hjem, der var præget af vold og mangel på penge. Hendes far opførte sig voldeligt over for hendes mor, og de blev skilt, da Hoover var lille. Moderen giftede sig senere igen, men kæmpede økonomisk med at få det til at hænge sammen som mejeriproducent på en mindre gård.

Efter endt uddannelse arbejdede Hoover en årrække i forskellige undervisningsjob og lavede socialt arbejde, inden hun skrev sin første roman. Hun har i begyndelsen af sit voksne liv boet i et trailer-hus og har ligeledes haft svært ved at finde penge til de månedlige regninger. Det var, indtil hun brød igennem i USA med romanen ”Slammed” (2012) og senere verden over med blockbusteren ”Det ender med os” (2016), der fik hende på alle salgslister – ikke mindst med hjælp fra TikTok, hvor millioner af unge fans har givet deres begejstring for bogen tilkende på BookTok. Videoer med hendes hashtag har over 441 millioner views (Lily Herman: Colleen Hoover did it her way. Elle, 2022-01-18).

”Jeg har lært, at man ikke kan fortælle hjertet, hvornår og hvem og hvordan det bør elske. Hjertet gør præcis, som det har lyst til. Det eneste, vi kan kontrollere, er, hvorvidt vi giver vores liv og vores hoveder en chance for at indhente vores hjerter”. Sådan skriver Hoover i ”Måske en dag” (2014), og det citat indrammer nok meget godt, hvordan hun arbejder og er som menneske.

Hun fortæller i interviewet med Lily Herman i magasinet Elle, at hun vidste fra hun var helt lille, at hun havde noget, hun gerne ville fortælle, og når folk spurgte, hvad hun skulle være, når hun blev stor, sagde hun altid ”forfatter”. Colleen Hoover blev dog 26, inden hun forfulgte forfatterdrømmen.

Inden da nåede hun at få tre børn med sin mand, som hun blev gift med som 20-årig, og en karriere indenfor socialt arbejde. Et arbejde, hun ikke har glemt og blandt andet stadig laver igennem den frivillige organisation The Bookworm Box, hvor du kan give en signeret Hoover-bog i gave – og samtidig donere alle pengene til velgørenhed. Colleen Hoover bor i Texas.

Det ender med os

”Hans hånd trykker mig stadig ned mod madrassen, og han ligger stadig ovenpå mig. Han prøver ikke længere at tvinge sig ind på mig. ’Lily jeg elsker dig, og jeg er så ked af det.’ Hans ord er fulde af panik. Han kysser mig, og hans læber er blide mod min kind og mund.”
”Det ender med os”, s. 292.

I 2016 udgav Colleen Hoover romancen ”It Ends With Us” (”Det ender med os”, 2019). Heri møder vi Lily, der falder for den flotte neurokirurg Ryle, men noget er næsten for godt til at være sandt. Til at begynde med er Ryle imod faste forhold, men han giver hurtigt efter, og de flytter sammen i Ryles smukke lejlighed. Men der er noget, som indimellem skurrer. Ryle har en mørk side og et voldsomt temperament, som giver skår i glæden: ”Skænderiet fortsatte med at eskalere, og vi blev begge to vredere og vredere for hvert øjeblik. Jeg blev bange og spurgte mig selv, om det havde været den rigtige beslutning at blive. At stole på, at vi kunne arbejde med hans vredesproblemer sammen.” (s. 271).

53199682

Da Lilys ungdomskæreste Atlas dukker op, trues alt, hvad Ryle og Lily har bygget op sammen. Med Atlas er alting noget andet. De mødte hinanden som unge i en periode, hvor alting var svært, og Lily lod Atlas bo hemmeligt hos hende, da han ikke havde andre steder at være. Venskab udviklede sig til kærlighed, indtil han en dag flyttede – og ikke lod høre fra sig før nu, hvor de mødes tilfældigt på en restaurant.

”Det ender med os” er en episk fortælling, hvor der opstår en udvikling på både det handlingsmæssige og psykologiske plan. Hovedkarakteren Lily bliver romanen igennem udsat for en række prøvelser i sit kærlighedsforhold med Ryle, der bringer hende fra én erkendelse til en anden. Kærlighedens kompleksitet får luft under vingerne, når Colleen Hoover lader sine tre hovedkarakterer vælte hovedkulds rundt mellem hinanden og barndommens indflydelse på nutidens følelsesmæssige kontrol. Eller mangel på samme.

Tematisk er ”Det ender med os” en sand kærlighedsroman, der handler om det store grundtema: Indimellem er den, der elsker os også den, der gør os allermest ondt. Romanen går også et spadestik dybere og giver et indblik i, hvor svært det er at komme ud af et forhold med både psykisk og fysisk vold, og hvor meget selvbedrag, fortvivlelse og skam, der er forbundet med at være i sådan en relation.

Hoovers roman har gennemgående temaer og handlingsspor, der ofte folder sig ud mellem nutid, tilbageblik og erindringer. Fortælleren er alvidende, og blikket skifter undervejs, så du som læser får den samme historie set med flere karakterers øjne.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Det ender med os"