Baggrund

Citat
”Da jeg var ni år gammel lærte jeg at svømme. Det var min mor der lærte mig det i en drøm, og det var efter hun var død.
I drømmen legede nabobørnene og jeg med glaskugler. Jeg havde vundet flere runder i træk da min mor kaldte på mig nede fra vejen. Jeg afbrød legen med det samme, lod de dyrebare glaskugler ligge, og løb hen imod hende. Hun trykkede mig ind til sig og spurgte om vi skulle tage ned og bade.”
”Noget der hjælper”, s. 9.

Mona Høvring er født i 1962 på Norges vestkyst og vokset op på øen Karmøy. ”Jeg kommer fra havet,” fortæller hun i et interview med Politiken. ”Jeg er født i Haugesund på fastlandet, men er vokset op på en ø, i et sjøhus, et familiehus kaldt ’Høvring-huset’.” (Felix Thorsen Katzenelson: Forfatter har gjort seksualiteten nemmere: »Jeg kunne skrive millioner af bøger om vanskelighederne ved at være intim sammen med andre mennesker«. Politiken, 2018-11-17).

Livet der, hvor hun kommer fra, handlede om hav og fiskeri, og det var ikke et miljø, hvor folk interesserede sig for bøger. Høvring kendte heller ikke nogen, der skrev dem. Selv arbejdede hun på tandlægekontor og på fabrik, og da hun debuterede som forfatter med digtsamlingen ”IIK!! Ein dialog” (1998), var hun ansat som cateringmedarbejder på en boreplatform. Det har taget Høvring mange år at begynde at se sig selv som forfatter: ”Når folk spurgte ’Hvad laver du?’, så svarede jeg »sådan lidt forskelligt«”, fortæller hun i et interview til Politiken. ”Men nu kan jeg svare ’Jeg er forfatter!’ og behøver ikke føle, at det er underligt at sige højt”. (Felix Thorsen Katzenelson: Forfatter har gjort seksualiteten nemmere: »Jeg kunne skrive millioner af bøger om vanskelighederne ved at være intim sammen med andre mennesker«. Politiken, 2018-11-17).

Sit danske gennembrud har Mona Høvring fået med debutromanen ”Noget der hjælper” (2016), der udkom på det lille Forlaget Lesen. Hun bor i Vestfossen i Norge med forfatteren Rune Christiansen, som hun selv kalder sin bedste og strengeste læser.