portræt af Benjamin Koppel
Foto: Sara Galbiati

Benjamin Koppel

cand.mag. Andreas Tonnesen, maj, 2023. Blå bog og bibliografi opdateret juni 2023.
Top image group
portræt af Benjamin Koppel
Foto: Sara Galbiati

Med en debut, der har medført anerkendende nik hos anmelderne og modtaget Læsernes Bogpris, kan Benjamin Koppel føje skønlitterær forfatter til et allerede imponerende cv som musiker.

”Annas sang” fra 2022 er en medrivende historie om en jødisk københavnerfamilie og dens dramatiske skæbne. Men det er først og fremmest historien om Anna Koppelman. En historie om at blive bundet til et voksenliv fuld af afmagt og lidelse, hvor der ikke er plads til ungdommens drømme om musik, kunst og kærlighed. Men det er også en historie om ukuelighed, om at ungdommens kærlighed, musik og drømme trods alt aldrig kan slukkes.

136138464

 

Blå bog

Født: 21. februar 1974 på Næstved Sygehus.

Uddannelse: Rytmisk Musikkonservatorium i København, 1992-1993.

Debut: Annas sang. Gyldendal, 2022. Roman.

Litteraturpriser: Læsernes Bogpris, 2023.

Seneste udgivelse: Sammen med Lars Hjortshøj: Halvt fuldendt - tanker fra et umage venskab. Politiken, 2023. 

Inspiration: Fra barnsben Hans Scherfig og Karel Čapek og siden alt fra Honoré de Balzac til Primo Levi, fra Anatole France til Svetlana Aleksijevitsj.

 

 

Videoklip

Benjamin Koppel - Annas sang. Gyldendal, 2022.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Hannah satte sig på en bænk. Forsøgte at ryste sine tankerækker i stykker. Men kunne ikke lade være med at spekulere over, hvorfor det på den måde stod skrevet i marmor og hugget granit, at det kun var sønnernes bedrifter, man altid talte om. Altid sønnerne. Hvornår ville der blive plads til fortællingerne om kvinderne? Om pigerne. Om døtrene.”
”Annas sang”, s. 453.

Benjamin Koppel blev født på Næstved Sygehus d. 21. februar 1974 og voksede op i et bofællesskab på Vesterbro i København som den yngste af tre børn. Benjamin Koppel er barn af musiker Anders Koppel og skuespiller Ulla Koppel, og hans to storesøstre er tegnefilmanimator Sara Koppel og sangerinde Marie Carmen Koppel. Skoleårene tilbragte Benjamin Koppel på Valby Friskole, Kirsebærhaven skole og Freinetskolen. I 1992 blev han student fra Rødovre Gymnasium.

På den danske musikscene er Benjamin Koppel en uomgængelig figur med en karriere, der omfatter over 60 pladeudgivelser og som medvirkende på flere hundrede andre. Han har været kunstnerisk leder og initiativtager til to årlige jazzfestivaler siden 2009 og stiftede sit eget plade- og produktionsselskab Cowbell Music i 1999. Ikke bare som udøvende musiker, men også som formidler af musik har Benjamin Koppel sat mange spor. Det gælder i radioen, hvor han har udviklet radiokoncepter til DR P8 og DR P4 og tilrettelagt, produceret og været vært på flere end 200 radioprogrammer. Han har desuden haft en ugentlig klumme i Ekstra Bladet og været fast dommer i programmet ”Smagsdommerne” på DR2 igennem syv år. I 2011 udgav han sammen med Casper Rongsted bogen ”Ud af musikken”. Endelig har Benjamin Koppel også markeret sig i den værdipolitiske debat som ophavsmand til bevægelsen Ikke i mit navn, der i 2021 fik stor bevågenhed for sin kritik af regeringens flygtningepolitik.

Benjamin Koppel er gift med ungdomskæresten Ann og er far til de to døtre Astrid og Viola. Forfatteren bor i Valby og på Læsø.

Annas Sang

”De seks strygere, der væver sig ind og ud af hinanden, var for Hannah et spejl, der viste hende selve livets kerne, alle hendes følelseslivs facetter, der afløser hinanden og giver glæden modspil, sorgen mening.”
”Annas sang”, s. 384.

Benjamin Koppels debutroman ”Annas sang” fra 2022 er en stort anlagt fortælling om en jødisk familie i København og kvinden Hannah Koppelmans liv.

Romanen falder i to dele. Første del følger familien og Hannahs barndom og ungdomsliv fra 1929 frem til 1945. Anden del følger voksenliv og ægteskab fra 1946 og frem til 2019. En kort prolog går forud. Dens fødselsscene foregriber romanens handling, og et afgørende skæringspunkt i Hannahs liv indkapsles: Det er frugten af ungdommens og frihedens kærlighed og samtidig momentet, hvor voksenlivet og det arrangerede ægteskab udstikker en anden, lidelsesfuld livsbane.

62591943

Hannah er den yngste i en børneflok på fem. Forældrene er polske emigranter og har slået sig ned som skrædderfamilie i Fiolstræde. En efter en forelsker Hannahs ældre brødre sig, og trods morens ihærdige forsøg på at arrangere de rette ægteskabsaftaler inden for det jødiske samfund, gifter de sig med danske kvinder. Kun Hannah står tilbage til at sikre familiens ære ved at gifte sig med et af forældrene velvalgt jødisk parti.

Den unge pige drømmer dog om kunst og musik, og som sine ældre brødre har hun et klart talent og optages på musikkonservatoriet. Samtidig forelsker hun sig stormende i Aksel – en ung idealist, der deler Hannahs begejstring for musikken og kunsten og drømmer om en anden politisk verden. Hannah står i et dilemma mellem pligt og kærlighed, alt imens verden ramler sammen. Danmark besættes, og familien Koppelman må flygte til Sverige.

Selvom de unges kærlighed bærer frugt, som prologen antydede, så forbliver det en flygtig drøm. Aksel og Hannahs ”uægte” barn fødes og bortgives. Hannah sendes til Paris til et arrangeret ægteskab med François.

Her starter romanens anden del og Hannahs liv i pligtens skygge. François er en dominerende og voldelig partner. De tre døtre, de får, er også præget af hjemmets mangel på kærlighed, og Hannahs passion for musikken udgrænses. Hannahs voksenliv følger en trist og tragisk bane. Men romanens måde at kaste lys på sin hovedperson gør det samtidig til en fortælling om ukuelighed. For musikken og ungdommens idealistiske kærlighed præger Hannahs indre liv, som en understrøm, der aldrig kan slukkes.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Annas sang"