Baggrund

Citat
”Jeg vil aflægge min rapport som om jeg fortalte en historie, for jeg lærte som barn på min hjemverden, at Sandhed hører fantasien til. Den mest solide kendsgerning kan enten slå igennem eller ikke efter måden, den berettes på: som det ejendommelige organiske smykke, der findes i vore have, og som bliver mere strålende, når én kvinde bærer det, og falmer hen og bliver til støv på en anden. Kendsgerninger er ikke mere solide, sammenhængende, runde og virkelige end perler. Men begge er ømtålelige.”
”Mørkets venstre hånd”, s. 5.

Ursula Kroeber Le Guins mor var forfatter Theodora Kroeber og hendes far antropolog Alfred Luis Kroeber, og de fik hende den 21. oktober 1929. Hendes far underviste på Berkeley University i Californien, og Le Guin voksede op der. Hun havde tre brødre, og hele børneflokken var optaget af at læse bøger fra en ung alder. Allerede som 11-årig sendte Le Guin, der havde skrevet siden hun var ni, sin første novelle ind til magasinet Astounding Science Fiction, hvor det blev afvist. High School for Le Guin var i Berkeley, og hun tog en bachelor i fransk og italiensk litteratur fra Radcliffe College, før hun tog til Columbia University, hvor hun tog en kandidat i fransk litteratur. På en tur til Frankrig mødte hun Charles Le Guin, som hun senere giftede sig med og fik to døtre sammen med i 1957 og 1959.

Le Guin startede for alvor sin karriere som forfatter i slutningen af 1950’erne. Men hendes tid til at skrive var begrænset, fordi hun også havde to små børn, hvilket hun dog vendte til sin fordel ved at udvikle en streng selvdisciplin. Det skulle komme hende til gode i resten af hendes karriere som forfatter, hvor hun var god til at holde orden i dagene. Det var også noget, hun gjorde med overlæg, fordi hun som forfatter kunne opleve at forsvinde lidt ind i sig selv og ind i de store verdener, hun ofte skriver frem i sine bøger. Det at have små børn og en husholdning at tage sig af var en måde for hende ikke at miste forbindelsen med denne verden. Det var også i slutningen af 1950’erne, at Le Guin-parret flyttede til Portland i staten Oregon, fordi Charles Le Guin fik arbejde på universitetet der, og de blev boende der resten af deres liv.

Ursula K. Le Guins første roman ”Rocannon’s World” udkom i 1966, den tilhørte samme serie og foregik i samme univers som hendes mest berømte bog ”Mørkets venstre hånd”, der udkom i 1969. Hendes børnebogsserie indledte hun med ”Troldmanden fra Jordhavet” i 1968. Hun skrev mere end 20 romaner og har også skrevet digte og essays og oversat bøger.

Ursula K. Le Guin døde den 22. januar 2018, 88 år gammel i sit hjem i Portland.