matthesen
Foto: Robin Skjoldborg / Rosinante

Anders Matthesen

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, Bureauet, september 2019.
Top image group
matthesen
Foto: Robin Skjoldborg / Rosinante

Indledning

Legetøjsproducerende barnemordere, narkohandlere og lækre Jessica fra 8. Anders Matthesen har med sine to bøger om drengen Aske og den kamplystne og hævngerrige ninjadukke Ternet Ninja skabt en klassiker inden for børne- og ungdomslitteraturen. Ved at lade den forsigtige Aske og den aggressive, manipulerende, egoistiske og sprogligt politiske ukorrekte ninjadukke møde hinanden behandler Anders Matthesen temaer som retfærdighed, hævn og det at turde stå ved sig selv og sine ønsker med et humoristisk glimt i øjet.

46718208

Blå bog

Født: 6. juli 1975 på Østerbro i København.

Uddannelse: HF-student fra Vallensbæk HF, 1994.

Debut: Ternet Ninja. Høst og Søn, 2016.

Litteraturpriser: Orlaprisen for bedste handling, 2017. Blixenprisen for lydbogsudgaven af Ternet Ninja, 2017.

Seneste udgivelse: Ternet Ninja 2. Høst og Søn, 2019.

Inspiration: James Clavell.

 

 

 

 

 

Anders Matthesen fortæller om Ternet Ninja.

Artikel type
boern

Baggrund

”Den ternede ninjadukke sad i fodenden af Askes seng med sit lille sværd i hånden. De sorte øjne skinnede næsten levende, og Aske fik gåsehud i nakken. Hvordan fanden? Havde han selv lagt den over i sengen uden at kunne huske det?”

”Ternet Ninja”, s. 64.

Anders Matthesen er født den 6. juli 1975 på Østerbro i København. Da Anders Matthesen var seks år gammel, blev hans forældre skilt, og både moren og faren fandt efterfølgende en lejlighed på Frederiksberg. Som 8-årig flyttede Anders Matthesen i rækkehus med sin mor og storebror i Albertslund på den københavnske vestegn.

Om sin opvækst i Albertslund fortæller Anders Matthesen: ”Min far og mor blev skilt, og så flyttede jeg derud med min mor, da jeg var otte. Pludselig kunne man cykle og gå rundt på stier, og der var skov og kaniner og bålfester. Det var virkelig værdifuldt for mig at vokse op dér. Når man fylder femten, bliver det så lidt mere barsk.” (Kristian Ditlev Jensen: Manden bag Anden. Filmmagasinet EKKO, 2009-05-14).

Som 12-årig begyndte han sammen med sin bror og en ven at lave musik i gruppen Human Beat Boys. Selv kaldte han sig for DJ AND, og i 1991 vandt han Danmarksmesterskaberne i rap. I 1993 stillede han på sin mors opfordring op til Danmarksmesterskaberne i standup. Standup var på det tidspunkt noget helt nyt i Danmark. Uden det store kendskab til genren gav Anders Matthesen det et skud og endte på en andenplads. Fra da af blev musikken lagt på hylden, og i de følgende år kæmpede Anders Matthesen for at etablere sig på den danske standup scene.

Selv siger Anders Matthesen om mødet med standuppen: Musikken gled helt i baggrunden, da jeg kastede mig over det. Jeg regnede med, at jeg kunne blive god til det. Og formen passede mig godt, fordi det var enearbejde. Med musik øver man med et band til bestemte tider. Med stand-up kunne jeg sidde oppe hele natten og skrive jokes og få dem afprøvet allerede næste dag. Kontant afregning med det samme: Hvis de var sjove, grinede folk.” (Nanna Kathrine Kristensen: En anden Anden. Berlingske, 2003-05-17).

Siden er Anders Matthesen blevet en af Danmarks mest populære komikere. Ved siden af standuppen har han skrevet manuskripter, instrueret og spillet med i flere film. I 2016 debuterede Anders Matthesen som skønlitterær forfatter med bogen ”Ternet Ninja”.

Anders Matthesen er bosiddende på Frederiksberg og har sammen med sin kone en søn.

Ternet Ninja og Ternet Ninja 2

”Pindsvinet stod på stien ved siden af cyklen og kiggede på Aske med brune, bebrejdende øjne. Så tog den et par haltende skridt hen imod ham. Aske holdt vejret og stirrede vantro på dyret, der åbnede munden og talte til ham: ”Se dig lige for, fuckhoved.””


”Ternet Ninja 2”, s. 33.

I 2016 udkom ”Ternet Ninja” illustreret af Rasmus Meisler og i 2019 fulgte ”Ternet Ninja 2” illustreret af Thorbjørn Christoffersen.

I 1500-tallets Japan får ninjaen Taiko Nakamura til opgave at beskytte sin klans børn mod byens angribende fjender. Han skjuler sig sammen med børnene i de omkringliggende skove, men bliver forrådt af sin egen klans overhoved. Alle børnene bliver dræbt, og Taiko sværger inden sin egen død at hævne de uskyldige børn. Hans ånd har siden straffet dem, der begår forbrydelser mod børn.

Alt det er drengen Aske lykkeligt uvidende om. Han er en helt almindelig dreng, med et helt almindeligt liv og helt almindelige problemer. Sin mors irriterende kæreste, Jørn og hans søn, Sune for eksempel. Eller en håbløs forelskelse i skolens lækreste pige, Jessica. Da Aske får en ternet ninjadukke af sin mors mærkelige onkel, Stewart, i 13-års fødselsdagsgave, skal det dog vise sig, at han får meget større problemer at bekymre sig om. Taiko Nakamuras ånd har nemlig taget bolig i ninjadukken, der ikke længere er et harmløst stykke legetøj, men en toptrænet, hævnlysten dræbermaskine.

52647738

Taiko har en mission. Han er fulgt i hælene på den danske legetøjsproducent Philip Eberfrø, der på en af sine fabrikker i Thailand har tæsket en børnearbejder ihjel med en kæp. Taiko vil med Askes hjælp sørge for, at retfærdigheden sker fyldest, og at det dræbte barn bliver hævnet. Men det er lettere sagt end gjort. Dels fordi en helt almindelig dansk 13-årig dreng ikke har de store ninjafærdigheder, dels fordi Philip Eberfrø er en yderst magtfuld og rig mand, der har en formidabel evne til at sno sig ud af enhver knibe. Det umage makkerpar, Aske og den ternede ninjadukke, må ikke alene benytte ninjalist, men også rejse helt til Thailand for at stille Eberfrø til regnskab for hans forbrydelse.

”Ternet Ninja” og ”Ternet Ninja 2” fortælles hovedsageligt i 3. person af Aske, men af og til bryder en altvidende fortæller ind i historien og kommenterer handlingen eller replikskifterne. Læseren oplever på denne måde at blive inddraget i fortællingen, og skiftet i fortællerstemmen gør at opmærksomheden på teksten skærpes.

Genrer og tematikker

I ”Ternet Ninja” og ”Ternet Ninja 2” blander Anders Matthesen fantastiske elementer med realisme. Dette greb kan placeres inden for genren magisk realisme. Magisk realisme er i familie med fantasygenren, men adskiller sig ved at skildre en genkendelig verden med for eksempel skole, kærester og ferierejser, tilsat elementer af overnaturlig karakter som for eksempel en ternet ninjadukke, der kan tale.

En gennemgående tematik i de to bøger er retfærdighed og hævn. Taiko og Aske repræsenterer henholdsvis følelserne og fornuften i deres forståelse af de to begreber. Taikos forståelse af retfærdighed er at hævne en forbrydelse en til en. Det vil sige, at et mord hævnes med et mord. Aske derimod er fortaler for at lade politiet og domstolene tage sig af retfærdigeden og straffen. Aske og Taikos forskellighed understreges også sprogligt. Taiko er blottet for hensyntagen og siger, hvad der enten falder ham ind, eller hvad der kan gavne ham. Han kaster om sig med ukvemsord og tænker ikke over konsekvenserne. Aske derimod holder sine tanker for sig selv og gør ikke sproglig modstand, hvis nogen behandler ham dårligt. Undervejs finder de begge ud af, at de kan lære noget af hinanden, og at spørgsmål om retfærdighed og hævn sjældent kun er sort/hvide.

Tematisk kredser ”Ternet Ninja” og ”Ternet Ninja 2” også om det at turde vove pelsen. Aske har inden mødet med Taiko ikke turdet handle, når det for eksempel gjaldt Jessica, eller når det kom til at sige fra over for skolens bøller. Men efter Taiko kommer ind i hans liv, bliver Aske tvunget ud i situationer, han tidligere ville have krøbet udenom. Ved Taikos hjælp bliver Aske i stand til at turde stå alene over for de udfordringer livet byder ham – om det så er ulykkelig kærlighed, skrupelløse mordere eller kobraslanger.

Beslægtede forfatterskaber

Anders Matthesens bøger om ”Ternet Ninja” ligner umiddelbart ikke nogen andre bøger. Sproget er billedskabende, og mange steder får man som læser næsten en følelse af at se en film. Det hænger muligvis sammen med, at ”Ternet Ninja” oprindeligt var tænkt som en animationsfilm og ikke en bog. Om dette siger Anders Matthesen selv: ”For 10 år siden begyndte jeg at sidde og tegne en ternet ninja-figur. Når jeg kedede mig, lagde jeg dem ud på Facebook. Så lige pludselig havde jeg sådan en figur, men vidste ikke hvor den kom fra, og hvorfor den var ternet. Og det var så et af de spørgsmål, som jeg begyndte at stille mig selv: ”Hvorfor er han ternet?” Måske var han en dukke og var blevet syet forkert. Og på den måde kom historien ligesom til at fortælle sig selv. Så tænkte jeg, at det skulle være en animationsfilm. Men det blev afbrudt, så jeg tog det første udkast til manuskriptet og spurgte et forlag, om de ville kunne lave det om til en bog.” (Morten Klein: Interview med Anders Matthesen: Ternet eventyr i biografen. Hillerødposten, 2018-12-28).

Bøgerne om Aske og den ternede ninjadukke har dog fællestræk med Jesper Nicolaj Christiansens ”Ronin-serien” (2010-2013), der udspiller sig i et fortidigt Japan med samuraier, feudalherrer, æresbegreber og blodhævn. Serien skildrer i fem bind drengen Ronins kamp for at genvinde sin hukommelse og dermed løse mysteriet om sin egen identitet og det mystiske sværd, kaldet ”Gôsuto Mêkâ”, som han føler en sær samhørighed med. Undervejs bliver Ronins tro på verden, og de mennesker han møder, prøvet. Som resultat heraf bliver hans verdensbillede samtidig mere nuanceret.

Bibliografi

Romaner

Matthesen, Anders: Ternet Ninja. Høst og Søn, 2016.
Matthesen, Anders: Ternet Ninja 2. Høst og Søn, 2019.

Om forfatterskabet

Her kan man hovedsageligt kan læse om hans standup show.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Anders Matthesen

Kilder citeret i portrættet

Filmmagasinet EKKO, 2009-05-14.
Hillerødposten, 2018-12-28. (Konstateret utilgængelig 2020-05-28)