Foto: Heike Huslage-Koch

Eva Menasse

cand.mag. Karina Søby Gulmann, november 2023.
Top image group
Foto: Heike Huslage-Koch

Den østrigske forfatter Eva Menasse har en særlig evne til at skrælle vores masker og selvbedrag af og sætte vores fortrængninger i centrum for fortællingerne. I novellerne tematiserer hun parforhold og familieliv, men også trangen til at positionere sig og bære sine titler som adelsmærker. Skriften er myldrende, flimrende, til tider meget virkelighedstro, til andre nærmest surrealistisk, og bærer altid præg af bidende ironi. Hendes roman ”Dunkelblum” foregår omkring jerntæppets fald og tematiserer fortidens synder og eftertidens tavshed, der er lige så kvælende som jerntæppet.

136810758

 

Blå bog

Født: 11. maj 1970, Wien, Østrig.

Uddannelse: Studier i historie og germansk litteratur.

Debut: Vienna, 2005. Roman

Litteraturpriser: Gerty Spies Prize for Literature, 2013. Heinrich-Böll-Preis, 2013. Alpha Literature Prize, 2014. Jonathan Swift Prize, 2015. Friedrich Hölderlin Prize, 2017. Austrian Book Prize, 2017. Ludwig Börne Prize, 2019.

Seneste udgivelse: Dunkelblum. Batzer & Co., 2023. Roman. Oversætter: Paul Klitnæs.

Inspiration: Franz Kafka, Robert Musil og Thomas Bernhard.

 

 

 

Video

Wie schreibt man über eine schweigende Kleinstadt? Die SZim Gespräch mit Eva Menasse. Frankfurter Buchmesse, 2022-06-21.

Eva Menasse fortæller om sin roman ”Dunkelblum”, og hvordan den lille landsbys fortrængninger bliver anledning til at fortælle et afgørende kapitel af verdenshistorien. Interviewet foregår på tysk.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Hun havde næsten ikke forandret sig i alle de årtier, hun havde levet med det scenarie. I virkeligheden var hun slet ingenting, kun et aftryk. Hun repræsenterede en sandhed, der ikke længere kunne bjærges. Og havde det været muligt at bjærge den, var hun bukket under som en af efterkrigstidens forkælede, intetanende idioter, der havde mæsket sig i velstand.”
”Dyr”, s. 282.

Eva Menasse blev født i Wien i Østrig den 11. maj 1970. Moren var katolsk og faren en assimileret jøde, som bar på en tung bagage – nemlig at han som lille dreng blev sendt bort for at undslippe nazistisk forfølgelse. I et interview med Jerusalem Post fortæller hun, hvordan hendes jødiske baggrund har formet hende, og at hun er vokset op i en familie af historiefortællere: ”At tale var en overlevelsesstrategi. På den ene side blev vores familie holdt sammen af en tradition for anekdote-fortælling, hvor alle konstant forsøgte at kandidere til titlen som den bedste historiefortæller. På den anden side talte ingen nogensinde om, hvad der virkelig var sket under krigen. Hele min barndom var defineret af den spænding mellem historiefortælling og tavshed – af dilemmaet om ’at fortælle eller ej’.” (Ben Niran: Storytelling and silence. The Jerusalem Post, 2011-08-23. Egen oversættelse).

Eva Menasse har studeret historie og germansk litteratur. Inden hun debuterede som forfatter, arbejdede hun som journalist, blandt andet for nyhedsmagasinet Profil i Wien og som kulturkorrespondent for Frankfurter Allgemeine. I 2000 fulgte hun som journalist en retssag mod den engelske holocaustfornægter David Irving, og det blev afsættet for hendes første værk ”Der Holocaust vor Gericht” fra 2000.  

Eva Menasse bor i dag i Berlin. Hun er en aktiv stemme i den offentlige debat både i Tyskland og Østrig – ikke mindst i forbindelse med tendenser til politisk højredrejning. Hun er forperson for PEN Berlin sammen med journalist Deniz Yücel. 

Aktuelt værk: Dunkelblum

”Det er som om landskabet – der lige her lægger sig i folder og synker som en saftiggrøn broderet fløjlsbort, inden det styrter ned i det flade, gule og endeløse – grundlæggende modsætter sig at blive gennemskuet. Og det er som om det også gælder for byens indbyggere som forholder sig tilsvarende modsætningsfuldt, de iagttager alt, forstår intet.”
”Dunkelblum”, s. 487.

”Dunkelblum” fra 2021 (”Dunkelblum”, 2023) er den første af Eva Menasses romaner, der er oversat til dansk. Romanen foregår i 1989 i den fiktive landsby Dunkelblum i Burgenland, nær den østrig-ungarske grænse. Jerntæppet er ved at falde, og det får nogle af de mange skeletter i landsbyboernes skabe til at vælte frem – både konkrete og overførte.

Centrum for romanen er en hemmelighed, som dunkelblumerne har båret på siden krigens sidste dage, hvor der blev afholdt en fest for de lokale naziberømtheder på grevindens slot. Samme nat blev en stor gruppe tvangsarbejdere (jødiske og underernærede) skudt af SS-soldater. Men hvad skete der med de døde, og hvem var ansvarlig for skudepisoden? Det forsøger et umage firkløver nu at finde ud af: en homoseksuel lokalhistoriker og ejer af et rejsebureau, to tidligere bysbørn samt turisten Gellért, der viser sig at være meget mere end blot en turist.

136810758

De fire karakterer er helt centrale i romanen, som derudover bugner af karakterer, hvis historier er viklet ind i hinanden på kryds og tværs, og hvor skyld og skam former og forener dem og deres indbyrdes relationer. Byen er et morads af gamle nazister, medløbere, nogle der blev straffet, og andre der gik fri, og som endog fik flotte stillinger efter krigen, enkelte der har forsøgt at sige fra samt ganske få jøder, der er vendt tilbage. Romanens egentlige hovedperson er dog landsbyen og landskabet, og et centralt tema er landsbysamfundets dynamikker.

”Dunkelblum” er en historisk roman, der baserer sig på en virkelig hændelse. Hovedtemaet er historisk skyld, og hvordan fortielsen er med til at holde hele byen og dens beboere i ave. Romanen henter samtidig træk fra spændingsgenren. Dels via en række mystiske hændelser: en ung kvinde der forsvinder og trusselsbreve, der dukker op, og dels via den måde, romanen er konstrueret på, hvor den implicitte 3. personfortæller i starten af romanen kun serverer få detaljer om personerne, men efterhånden inviterer læseren stadig tættere på. For eksempel bliver Gellért i første omgang kun omtalt som turisten, og det er først langt senere, at hans identitet bliver afsløret. På den måde opbygger Eva Menasse en implicit spænding, og som læser føler man næsten, at man er på besøg i Dunkelblum og med til at optrævle byens historie.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Dunkelblum"