portræt af Lucy Maud Montgomery
Foto: Wikimedia Commons

L. M. Montgomery

bibliotekar Hanne Giversen, 2004.
Top image group
portræt af Lucy Maud Montgomery
Foto: Wikimedia Commons

Lucy Maud Montgomery er hovedsageligt kendt for sine bøger om Anne fra Grønnebakken, som er oversat til 60 sprog og filmatiseret til tv. Her i portrættet kan du bl.a. læse mere om Montgomery’s hårde liv samt Anne-bøgerne, som ændrede hendes liv og gjorde hende rig, berømt og elsket af piger verden over.

 

28455623

Blå bog

Født: 30. november 1874 i Clifton (der nu hedder New England) på Prince Edward Island i Canada.

Gift: 1911 med Ewan Macdonald.

Børn: 3 drenge.

Død: 24. april 1942 i Toronto, Canada

Uddannelse: tog lærereksamen i 1894 i byen Charlottetown.

Debut: ”Anne of Green Gables”, 1908.

Æresbevisninger: Order of the British Empire, 1935.

 

 

 

Videoklip

Dokumentar om "Anne fra Avonlea", 2023 (engelsk).

Artikel type
boern

Hvem var L.M. Montgomery?

L.M. Montgomery er en kendt og elsket forfatter med mange fans over hele verden. Hun har først og fremmest skrevet sig ind i manges hjerter med bøgerne om ”Anne of Green Gables” (dansk titel Anne fra Grønnebakken) og ”Emily of New Moon” (dansk titel Emily på Månegården). Hendes bøger spiller på læsernes følelser i en grad at man både griner og kniber en lille tåre under læsningen.

”Anne fra Grønnebakken” var L.M. Montgomerys første roman, og den blev straks meget populær. Som forfatter kæmpede hun gennem hele sin karriere med en indre konflikt. På den ene side ville hun gerne tilfredsstille læsernes smag ved at skrive lette romantiske historier, der kunne vedligeholde den popularitet hun havde opnået med ”Anne fra Grønnebakken”, og på den anden side ville hun gerne opfylde egne ambitioner om at skrive et seriøst litterært værk. Hun erkendte aldrig helt at hun med ”Anne fra Grønnebakken” havde skrevet en klassiker – den bog hun med rette skulle blive husket for.

L.M. Montgomery har desuden skrevet en række romaner for voksne, som ikke er oversat til dansk. Dertil kommer ca. 500 noveller og ca. 450 digte. Hendes egen favorit blandt romanerne var ”The Story Girl” fra 1911.

Opvækst

L.M. Montgomery voksede op på Prince Edward Island, der er Canadas mindste provins. Øen ligger i den østlige del af Canada i St. Lawrence-bugten. Selv om hun i perioder flyttede til fastlandet vendte hun tilbage til øen. Naturen her og menneskene spiller en stor rolle i hendes bøger.

L.M. Montgomerys mor døde af tuberkulose da hun var 2 år, og nogle få år senere flyttede hendes far, der var købmand, til fastlandet for at gifte sig igen og stifte en ny familie. Hun voksede derfor op hos sine bedsteforældre, der var meget fromme.

Hun voksede op under strenge kår, hun fik skæld ud for det mindste og blev ofte mindet om at hendes far i deres øjne levede et lastefuldt liv. Når hun havde været uheldig eller opført sig forkert blev hun tvunget til at knæle og bede om forladelse. Ydmyget og ensom trak hun sig ind i en drømmeverden, hvor fantasien kunne få frit spil med prinsesser, feer og uhyggelige, hjemsøgte skove. Hun udviklede en stærk fantasi, der også skinner igennem i figurerne Anne og Emily.

L.M. Montgomery fik næring til fantasien ved at læse bøger af Charles Dickens, Lord Byron og Henry W. Longfellow, og i en meget ung alder vidste hun, at det hun allermest havde lyst til var at blive forfatter.

Hendes første skriverier rummede små historier, digte og tragisk kærlighed. Den erfaring bringes også i Anne fra Grønnebakken hvor Anne sammen med veninderne har en ”historieklub”. Her skriver de hver små historier, som de læser højt for hinanden og kommenterer, en slags skriveværksted.