Anders Johansen
Foto: Forlaget Modtryk

Anders Johansen

Peter Tværmose Nielsen. 2002.
Top image group
Anders Johansen
Foto: Forlaget Modtryk
Main image
Johansen, Anders
Foto: Joachim Ladefoged

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Allerede som dreng var Anders Johansen glad for at skrive, og han brugte faktisk sine konfirmationspenge på at købe en skrivemaskine. Han siger selv, at han ikke scorede mange piger på den måde, men han fik skrevet en masse digte om alle de piger, han ikke fik fat på.
I forbindelse med et avisprojekt i Århus begyndte han at skrive historier, hvilket han havde lidt mere talent for, og i 1984 kom hans første bog, Århus ret og vrang, om små og store begivenheder i Århus fra 1930 til 1970 …

 

53364462

Blå bog

Født: 8. februar 1953, Møllevangen i Århus.

Uddannelse: Uddannet på Nordisk Institut på Århus Universitet, underviser og journalist.

Debut: Århus ret og vrang. Historier. Husets Forlag, 1984.

Litteraturpriser: Englebørn blev premieret af Statens Kunstfond, 1991.Kulturministeriets Børnebogspris, 1994. Jordens skød blev optaget på IBBY Honour List 2001. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2002. Orla-prisen, 2009.

Seneste udgivelse: Krigshemmeligheder og andre små og store gemmelege. Modtryk, 2017. Noveller.

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

Anders Johansen er en ’vaskeægte Århusianer’, som han selv siger. Han blev født i 1953 i ’Pipkvarteret’ ved Møllevangen i Århus - ’Pipkvarteret’ var det pæne kvarter, hvor gadenavnene var opkaldt efter fugle - Møllevangen var det ’farlige’ kvarter med boligblokkene og bøllerne. Anders Johansen gør selv meget ud af denne baggrund, og novellesamlingen Hadestenen og andre historier fra Bøllevangen beskriver, hvordan det var at vokse op i dette kvarter.

Anders Johansen er uddannet på Nordisk Institut på Århus Universitet og arbejdede oprindeligt som underviser og journalist. Efter universitetet blev han arbejdsløs og det var her han for alvor begyndte at skrive. I de senere år har han været fuldtidsforfatter og oversætter.

På universitetet mødte Anders sin kæreste og sammen har de to børn. De bor nu i Hornslet lidt uden for Århus. Han er ivrig motionsløber og deltager jævnligt i maratonløb over hele verden.

Om at skrive

Allerede som dreng var Anders Johansen glad for at skrive, og han brugte faktisk sine konfirmationspenge på at købe en skrivemaskine. Han siger selv, at han ikke scorede mange piger på den måde, men han fik skrevet en masse digte om alle de piger, han ikke fik fat på. På universitet holdt han op med at skrive andet end ’lange og triste eksamensopgaver’, men senere tog han revanche.

Efter universitetet blev han arbejdsløs og begyndte at sende en masse digte til forskellige forlag - og fik dem alle retur igen. I forbindelse med et avisprojekt i Århus begyndte han at skrive historier, hvilket han havde lidt mere talent for, og i 1984 kom hans første bog, Århus ret og vrang , om små og store begivenheder i Århus fra 1930 til 1970.

Anders Johansen arbejder meget disciplineret som forfatter. Han starter om morgenen med at skrive, løber en tur før frokost og skriver så igen om eftermiddagen. Om aftenen skriver han så det hele rent på sin pc. Når han skriver bliver han helt opslugt af bogens univers og han siger selv, at det er både skræmmende og dejligt; bogen er det første han tænker på om morgenen, men når den er først er færdig, holder den op med at interessere ham.